‘Met mij rijd je naar huis’

Radio-dj Frank van der Lende gaat Coen & Sander vervangen op 3FM. Hij wil het anders doen: intiem, lief, openhartig (over de meisjes bijvoorbeeld) en het liefst met meer gitaren.

Frank van der Lende: „Waar Coen en Sander met Linda de Mol bellen, bel ik met Coldplay.”
Frank van der Lende: „Waar Coen en Sander met Linda de Mol bellen, bel ik met Coldplay.” Foto Andreas Terlaak

Hij is 2.02 meter, draagt nagellak in verschillende kleuren (blauw, turquoise, zwart) en heeft een modeblog. Zijn goudblonde haar komt tot ver voorbij zijn schouders. Op zijn linkerarm heeft hij een zwart vlakje in een rechthoek laten tatoeëren, dat hem eraan herinnert dat hij ‘out of the box’ moet denken. Op zijn rechterarm staan de noten van Light My Fire van The Doors.

Hij heet Frank van der Lende, is 26 jaar. En vanaf deze week presenteert hij de middagshow op 3FM. Zijn programma, Frank <3 (uitspraak naar keuze: ‘Frank’ of ‘Frank hartje’), moet de Coen & Sander Show doen vergeten. Dat programma verhuist naar de grootste concurrent: Radio 538.

Het is alsof Van der Lende De Wereld Draait Door op moet volgen, maar dan op de radio. Begin februari werd bekend dat dj’s Coen Swijnenberg en Sander Lantinga (BNN-Vara) de best beluisterde publieke zender verruilen voor de commerciëlen. Hun Coen & Sander Show is een van de populairste programma’s. Met een marktaandeel van 23,4 procent in de leeftijdscategorie 20-34 in de namiddag was het dé troef van 3FM – de show waarmee de zender kon scoren in de avondspits, samen met de ochtend het belangrijkste tijdsslot.

Het vertrek leidde tot speculatie. Met welke dj zou 3FM strijden om de luisteraars tijdens de avondspits? Timur Perlin, Gerard Ekdom? Maar een van die gevestigde namen werd het nietFrank. 3FM verraste met de benoeming van een jong talent.

Waarom ze hem hebben gevraagd? „Ik denk dat iedereen toe was aan iets nieuws”, zegt Van der Lende. „Er komt een nieuwe garde aan. Bovendien was het niet verstandig geweest om er weer een duo neer te zetten. Dan ga je het toch vergelijken met Coen & Sander.”

Hippie met zacht snorretje

Nog een reden, denkt hij: zijn liefde voor muziek. Want daar moet het bij 3FM meer om gaan. „Liefde voor muziek, dat ben ik. Showbizz is niks voor mij. Waar Coen en Sander met Linda de Mol bellen, bel ik liever met Coldplay. En ik denk ik ben gekozen omdat ze Frank heel leuk vinden.”

Maar met ‘heel leuk’ redden ze het natuurlijk niet bij 3FM. Opvallen doet Van der Lende in ieder geval. In alles lijkt hij de tegenpool van zijn voorgangers: hij komt over als een zachtaardige hippie. Excentriek in uiterlijk (oorbel, snorretje, vaak een hoedje op), bijzonder innemend. Waar Coen Swijnenberg en Sander Lantinga een show maken vol grappen, zoekt Van der Lende het in intieme radio. Het duo kan de gasten hard aanpakken. Van der Lende bewaart liever de goede vrede. „Met mij rijd je naar huis, dan mag het gezellig zijn.”

Typisch Van der Lende: een prostituee bellen en vragen hoe haar werkdag was. Zijn stem: geen stoere bas zoals je die zo vaak op de radio hoort, maar een vrolijk fladderende bariton. Van der Lende: „Ik merk wel dat mensen denken: hij is echt, er zit gewoon een gast daar. Een gast die heel erg van het leven en van radio houdt.”

Bij het publiek heeft hij nog aan bekendheid te winnen, maar zijn promotie naar de belangrijke namiddag komt voor kenners niet onverwacht. Zeven jaar geleden begon hij bij BNN University, het opleidingstraject van de jongerenomroep. Vervolgens werkte hij mee aan alle radioprogramma’s van BNN. De laatste jaren maakte hij programma’s in de nacht, de proeftuin voor talent. Als je daar als dj uitblinkt, kom je in aanmerking voor een plek overdag.

Van der Lende viel op. Zijn nachtwerk leverde hem een nominatie op voor een Marconi-award. Vorige maand kreeg hij een eervolle vermelding bij de Zilveren Reismicrofoon. In de Volkskrant noemde zendermanager Wilbert Mutsaers hem de meest getalenteerde dj van het moment.

Ex-vriendin vond het niet leuk

Wat hem kenmerkt? „Ik probeer heel beeldend radio te maken, situaties te schetsen”, zegt Van der Lende. „En ik deel alles met mijn luisteraars.”

Dat leverde hem ook problemen op. „Dan had ik bijvoorbeeld seks gehad met mijn ex-vriendin, maar de volgende dag een date met een ander meisje. Daar voelde ik me bezwaard over, dus toen heb ik mijn luisteraars om raad gevraagd. Via via kwam dat bij mijn ex terecht. Ze was boos dat heel Nederland het wist van die nieuwe vriendin, en zij niet. Sindsdien waarschuw ik meisjes wel. Het is de keerzijde van open radio maken.”

Ook typerend is dat hij bijna altijd vrolijk is. „Maar het is niet alleen fun en jolijt hoor. Ik kan ook bellen met iemand die zijn vader verloren is, die een liedje aan hem wil opdragen. Dan vraag ik ook echt: joh, hoe was jullie band?”

Hij is even stil en zegt dan. „Weet je wat allerfijnste is? Als je elke dag radio maakt, kun je soapjes creëren. Maandag bel ik jou en jij vertelt dat je die avond een hondencursus hebt. En stel dat het helemaal uit de hand loopt hè, dan bel ik je volgende dag weer. Ik leef met je mee, de luisteraar leeft met je mee.”

Zijn liefde voor radio begint op de School voor Journalistiek in Utrecht. „Ze hadden daar een radiostudio en ik dacht: wow. Achteraf besef je dat het er al vroeg in zat. Ik had een Fisher Price-speelgoedrecorder. Deed ik gekke stemmetjes, moest mijn broer een gast spelen.”

Op zijn achttiende verhuist hij naar Amsterdam. Dan komen ook de meisjes – zijn andere passie, vaak terugkerend onderwerp in zijn programma’s. Voor iedere vrouw in zijn leven schrijft hij een gedichtje. Nee, veel zijn het er niet, verzekert hij. „Stel dat ik met een meisje ben, dan ben ik er zeker wel een maand mee. Ik ben dol op vrouwen, maar ben te gevoelig om ze binnen een dag te dumpen.”

Ik hou van oude meuk

Zijn favoriete artiesten: The Doors, The Beatles, Bowie, Zappa, Billy Joel. „Ik hou vooral van ouwe meuk.” Dat wil hij dan ook gaan draaien. Maar kan dat? 3FM heeft een centrale muziekredactie die de muziek voor bijna alle programma’s uitkiest. „Een voorwaarde voor ik hier aan begon, was dat de muziek echt ‘Frank’ zou zijn. Ik zal bovenop de playlist zitten. Die krijg je een dag van tevoren en daar kun je dan met de samenstellers over discussiëren. Zij weten bijvoorbeeld dat ik James Blunt verschrikkelijk vind. Dan hoef ik die niet te draaien. Bij een commercieel sta- tion zou ik die vrijheid niet hebben.”

Met de aanstelling van Van der Lende lijkt 3FM voor een alternatievere koers te kiezen. Het VPRO-programma 3voor12 wordt ook een uur naar voor geschoven. De populaire Gerard Ekdom verkast naar Radio 2. „Alternatief vind ik niet het goede woord hoor. Als je kijkt naar wat wij draaien, verschilt dat niet zo erg van 538 en Q-Music. Bij 3FM hoor je iets vaker een gitaartje, en van mij mag dat nog wel meer. Maar een koerswijziging? Ik denk dat de gemiddelde luisteraar dat niet zo opvalt.”

Een knauw voor 3FM

In ieder geval een koerswijziging is dat 3FM niet meer zijn best doet om dure, gevestigde dj’s binnen te hengelen. Door de Balkenendenorm kan de zender toch bij lange na niet de salarissen betalen die de commerciëlen wel betalen. Coen & Sander zouden bij 3FM ieder rond de twee ton per jaar verdienen. Volgens het AD zou dat bij Radio 538 voor hen samen ‘een ton of acht’ worden. Hoe zit dat bij hun opvolger? „Ik krijg een prima salaris. Niet super veel, niet super weinig. Weet je, ik geef helemaal niet om geld. Ik haal mijn kleren bij de kringloop, ik rij in een afgeragde Kia Rio. Als ik maar uit eten kan.”

Wanneer is zijn programma geslaagd is? „We hebben geen doelstellingen, niet van: bij zus-en-zoveel luisteraars is het goed. We zullen daarin sowieso wel een knauw krijgen omdat Coen en Sander heel populair zijn. Het enige waar ik op afgerekend word, is hoe hard ik werk. En ik ga echt keihard werken. Ik weet niet of ik het beste radioprogramma ga maken met de hoogste luistercijfers, maar ik zal er voor zorgen dat ik iets maak wat er nog niet is.”