Dit is een artikel uit het NRC-archief

Overheidsfinanciën

Limburg gunt concessie openbaar vervoer aan Arriva

Een bus van Qbuzz vertrekt vanaf station Rotterdam CS
Een bus van Qbuzz vertrekt vanaf station Rotterdam CS Foto ANP / Robin Utrecht

Limburg gunt het openbaar vervoer in de provincie aan Arriva. Vanaf volgend jaar december mag de vervoerder vijftien jaar lang het busvervoer in Limburg en de vier regionale spoorlijnen verzorgen, meldt de provincie. De gunning, waar een bedrag van in totaal 2 miljard euro mee gemoeid is, komt na “ernstige onregelmatigheden” bij de aanbesteding van het ov in Limburg aan NS-dochter Abellio.

Het provinciebestuur had Abellio in februari aangewezen als vergunninghouder. Arriva kwam als nummer twee uit de aanbesteding. De NS maakte eind april bekend dat dochterbedrijf Qbuzz had gerommeld bij het binnenhalen van de concessie.

Schadeclaim bij Abellio

Bestuurders van Qbuzz kregen geheime informatie toegespeeld over een concurrent. De persoon die dat deed, werd later bij Qbuzz aangenomen. De NS heeft de betrokken bestuurders van Qbuzz/Abellio per direct geschorst. De directeur van Qbuzz/Abellio, nu op non-actief, zei dat de NS op de hoogte was. NS-directeur Huges zou haar hebben bijgebracht wat ze mocht zeggen tegen de onderzoekscommissie.

De provincie stond voor de keuze om Arriva het ov te gunnen, of om de aanbesteding helemaal over te doen. Abellio was voor vervoersgedeputeerde Patrick van der Broeck (CDA) geen partij meer. De provincie wil bij Abellio een schadeclaim indienen, staat in een verklaring.

Er was nog een derde partij die aan de aanbesteding heeft meegedaan: huidig vervoerder Veolia zelf. Die gaat bezwaar maken tegen de concessie, zei een woordvoerster in een reactie tegen ANP. Veolia zei al eerder dat de hele aanbesteding over moet omdat die oneerlijk is verlopen.

Met de aanbesteding is een bedrag gemoeid van jaarlijks 55,5 miljoen euro aan exploitatiesubsidie. Met reizigersomzet erbij gaat het om 2 miljard euro.