Kinderen van 14: sluipschutter, spion of strijder aan front Syrië

Kinderen vechten mee met alle strijdende partijen in Syrië, vooral IS zet ze op grote schaal in.

Ahmed, een jongen van 14 jaar, werd aan zijn polsen opgehangen en geslagen. „Toen ze me stroomschrokken toedienden, schreeuwde ik om mijn moeder. Maar zodra ik dat deed, voerde [een van de beulen] het voltage verder op”, vertelde hij gisteren in een uitzending van de BBC.

De BBC heeft de hand gelegd op videobeelden, waarop te zien is hoe strijders van Islamitische Staat (IS) de 14-jarige Ahmed martelen. Een overloper maakte de beelden met een mobiele telefoon. De video en het moeilijk te checken verhaal van Ahmed vestigt de aandacht op het lot van kinderen in de Syrische burgeroorlog.

Ahmed werkte in een bakkerij in een niet nader genoemde plek in Syrië. „Op een dag kwamen twee mannen met een tas de bakkerij binnen”, vertelt hij tegen de BBC. „De hengsels waren strak aan elkaar gebonden. Ze boden me 500 lira als ik de tas dicht bij IS zou zetten. Er zat een bom in.” Ahmed ging op het aanbod in. „Ze wisten dat ik geld nodig had.” Maar hij werd betrapt door informanten van IS. Ze sloegen hem in elkaar en namen hem mee naar een onbekende plek. Daar martelden ze hem twee dagen lang.

Ahmed werd ter dood veroordeeld. Maar de strijder die de marteling filmde, kreeg wroeging en hielp de jongen naar Turkije te vluchten. Daar sprak Ahmed uitgebreid met de BBC. „Ik kan niet meer slapen”, zegt hij. „Toen ik net in Turkije was, had ik constant nachtmerries. Ik droomde altijd over de marteling. Daar ben ik voor behandeld.”

De situatie van kinderen in Syrië is de afgelopen jaren sterk verslechterd. Tienduizenden kinderen zijn vermoord, gewond, gemarteld of anderszins getroffen door het nietsontziende geweld van het regime en de rebellen. Doordat duizenden scholen zijn verwoest of worden gebruikt voor militaire doeleinden, krijgt ruim de helft van de kinderen (2,4 miljoen) geen onderwijs meer.

Kinderen worden in toenemende mate gerekruteerd door alle strijdende partijen, zo blijkt uit een rapport dat Human Rights Watch vorig jaar publiceerde. Ze vechten aan het front, worden ingezet als loopjongens en sluipschutters, bewaken controleposten, behandelen gewonden op het slagveld, en zijn ideale spionnen.

Vooral IS zet op grote schaal kinderen in. De terreurbeweging heeft overal in haar zogeheten kalifaat ‘welpenkampen’ opgezet. Daar leren kinderen hoe ze wapens moeten gebruiken en zelfmoordaanslagen moeten plegen. Inwoners van Raqqa vertelden aan de website Syria Deeply dat kinderen zelfs leren hoe ze iemand moeten onthoofden. Ze krijgen een pop om mee te oefenen.

Ook het onderwijs staat onder strikte controle. Zodoende creëert IS een generatie islamitische übermenschen die zich volledig identificeren met het kalifaat en die geweld zien als een manier van leven. Dat blijkt uit een video van IS van vorig jaar , die „onze nieuwste broeders uit Kazachstan” introduceert. De video toont tientallen jongens, zonen van strijders uit Kazachstan, die in een bus naar school worden gebracht – „de ultieme basis voor de mujahedeen van morgen”, aldus de video.

We zien een jongen van een jaar of tien in camouflagepak met grote handigheid en snelheid een kalasjnikov in elkaar zetten. Hij wordt later geïnterviewd.

„Wie zal je in de toekomst zijn, insh’allah [als God het wil]?”, vraagt iemand van IS.

„Ik zal degene zijn die jou afslacht, ongelovige”, zegt de jongen met een grijns. „Ik zal een mujaheed zijn, insh’allah.”