Economie

KFC klaagt Chinese mediabedrijven aan om geruchten

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Drie Chinese mediabedrijven worden aangeklaagd door kiprestaurant KFC. Ze zouden via sociale media onjuiste berichten hebben verspreid over de kwaliteit van het eten bij Kentucky Fried Chicken. Dat meldt China Daily.

De restaurantketen eist 3,5 miljoen yuan (516.506 euro) ter compensatie. De zaak diende afgelopen vrijdag in een rechtbank in Shanghai, maar er wordt nu pas over bericht. Het was volgens KFC moeilijk om het merk te beschermen tegen de geruchten omdat het zo lastig was om bewijs te verzamelen. De drie bedrijven hadden hun berichten geplaatst via WeChat.

Eind april waren er meer dan 4.000 berichten met geruchten over KFC via WeChat naar buiten gebracht. Een van de berichten was het verhaal dat kippen die door KFC gehouden werden, genetisch gemodificeerd zijn. Ze zouden zes vleugels en acht poten hebben. In een verklaring zegt KFC:

Het is niet alleen serieus misleidend, maar schaadt ook het merk.

WeChat laat China Daily weten maatregelen te nemen tegen dit soort campagnes, maar dat het erg lastig is om geruchten uit te roeien. Yum Brands, het moederbedrijf van KFC, Pizza Hut en Taco Bell zag haar verkoop met zes procent dalen, in het eerste kwartaal van dit jaar.

Méér externe bestuurders

Een groot deel van de Japanse bedrijven heeft meerdere onafhankelijke directeuren of is van plan die aan te nemen. Daarmee volgen ze de code die de beurs van Tokyo heeft uitgevaardigd, meldt de Nikkei Asian Review.

Van de honderd hoogst genoteerde Japanse bedrijven, hebben er 13 nog geen externe bestuurders. Vorig jaar waren dat er nog 26. De bedoeling is om met een gevarieerder bestuur de aandeelhouders gerust te stellen en hun belangen beter te vertegenwoordigen.

Steeds meer bedrijven willen dat tenminste een derde van de bestuurders niet van buiten het bedrijf komt. Slechts 27 bedrijven, waaronder Mitsubishi Heavy Industries en Sumitomo Mitsui Trust Holdings, hebben nu zo’n bestuur.

De top-100 bedrijven doen het ook steeds beter als het gaat om emancipatie. Ze hebben in totaal 50 vrouwelijke bestuurders van buiten het bedrijf, 17 procent van het totaal aantal bestuurders. Dat is een toename van 30 procent sinds vorig jaar.

HSBC schrapt duizenden banen

De bank HSBC schrapt wereldwijd duizenden banen, en vertelt daar volgende week meer over. Dat bericht de South China Morning Post op basis van een bericht van Sky News. Het gaat waarschijnlijk om 10 tot 20 duizend banen.

De bank, waarvan het hoofdkantoor voorheen in Hongkong en nu in Londen is gevestigd, zal niet snijden in de personeelsbestanden in Brazilië of Turkije. De ontslagen zouden ook niets te maken hebben met eerdere berichten over een mogelijke afsplitsing van de Britse tak van de bank.

Volgens de South China Morning Post kwam er vooralsnog geen reactie van HSBC. In februari zei topman Stuart Gulliver dat de activiteiten in Turkije, Brazilië, Mexico en de Verenigde Staten beter moeten. Als dat niet lukt dienen de bedrijven daar verkocht te worden.