Van Emden mist EK na fout tegen dopingregels

Een ‘procedurele fout’ tegen de dopingregels en dus niet het gebruik van doping. Zowel judoka Anicka van Emden zelf als de Nederlandse Dopingautoriteit benadrukken dat van een positieve dopingtest geen sprake is. Toch doet de Rotterdamse topjudoka, nummer vijf van de wereldranglijst in de gewichtsklasse tot 63 kilogram, deze maand niet mee aan de Europese Spelen in Bakoe. Die dienen voor de judoka’s als de officiële EK.

„Lopende het onderzoek kan ik hier verder geen mededelingen over doen, maar mijn sportieve activiteiten heb ik tijdelijk opgeschort”, stelde Van Emden (28) gisteren in een persverklaring. Volgens directeur Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit zal het onderzoek naar de ‘procedurele fout’ binnen een maand zijn afgerond. Van Emden won in 2011 en 2013 brons bij de WK en heeft volgend seizoen de Spelen van Rio als hoofddoel.