Inflatie eurozone weer boven nul

Geld in ijs.
Geld in ijs. Foto: ANP / LEX VAN LIESHOUT

De consumentenprijzen in de achttien eurolanden zijn vorige maand met 0,3 procent gestegen. Dat betekende de eerste prijsinflatie in vijf maanden. De kerninflatie (zonder energie- en voedselprijzen) kwam zelfs uit op 0,9 procent.

Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde voorlopige cijfers van Eurostat.

Twitter avatar EU_Eurostat EU_Eurostat Euro area annual inflation up to 0.3% in May 2015 - flash estimate from #Eurostat http://t.co/Ts3t1leZy6 http://t.co/qbG5MmTfb3

De kerninflatie is veelzeggender dan de gewone inflatie, omdat de veel meer op en neer bewegende prijzen voor energie en voedingsmiddelen daarin niet worden meegerekend. Energie trekt de gewone inflatie nog steeds omlaag, omdat de olieprijs nu lager is dan vorig jaar. NRC-redacteur Maarten Schinkel legt uit:

“De daling van olieprijzen zette in augustus in. Dat betekent dat, naarmate dit jaar vordert het effect van de lagere olieprijs op de inflatie steeds minder wordt. Eind dit jaar zou energie zelfs positief kunnen bijdragen aan de inflatie, wanneer de prijzen tegen die tijd hoger zijn dan een jaar daarvoor. Als de kerninflatie dan al relatief hoog is, en energie er nog bovenop komt, zou de Europese Centrale Bank het doel van 2 procent inflatie veel sneller kunnen bereiken dan zij dacht.”

Het bestuur van de ECB komt morgen bijeen in Frankfurt voor een monetair besluit. Begin dit jaar besloot de centrale bank van de eurozone om de ‘geldkraan’ open te zetten. Door elke maand ongeveer 60 miljard euro aan obligaties op te kopen, moet het inflatiedoel van net onder de 2 procent weer in beeld komen. De afgelopen maanden was juist sprake van deflatie, wat wordt gezien als nadelig voor de economie.

Schinkel:

“Reken er op dat op de financiële markten nu gespeculeerd wordt dat de aankopen van obligaties, ter waarde van 60 miljard euro per jaar, misschien wel sneller wordt afgebouwd dan verwacht. De ECB houdt er officieel pas per oktober 2016 mee op, maar dat kan dus wellicht veel eerder gebeuren. Je kunt aannemen dat dit morgen het belangrijkste gespreksonderwerp wordt bij de vergadering van de ECB in Frankfurt, en op de persconferentie daarna.”