Economie

In een paar uur ben je genetisch doorgelicht

Foto Flickr

Elke week belicht NRC Q een start-up met potentie. Deze week: genetische data analyseren in een paar uur tijd.

Bedrijf: BlueBee
Oprichter: Koen Bertels (53), Hans Cobben (52)
Medewerkers: 18

Wie DNA wil laten onderzoeken, is wel even bezig. Aan één simpele haar is heel veel af te lezen. Het kost dagen om al die genetische data analyseren. De startup BlueBee ontwikkelde een technologie waarmee dat veel sneller gaat. Vorige maand haalde het bedrijf 1,75 miljoen euro op.

Wat is het probleem?

Tijd is voor sommige patiënten cruciaal: voor kinderen met kanker maakt elk uur dat de behandeling eerder van start gaat verschil. Maar wie nu de complete genetische samenstelling van een cel of virus wil onderzoeken, moet soms dagen wachten op het resultaat. Want de data die uit het lab komt, is soms tientallen gigabyte groot. Daar komt bij dat het complex is om te analyseren.

Hoe lost BlueBee dat op?

TU Delft begon jaren geleden samen met Imperial College Londen met de ontwikkeling van begonnen met een technologie die dit proces moet versnellen. TU Delft-hoogleraar Koen Bertels startte vervolgens drie jaar geleden met die techniek de start-up BlueBee. Daar kwam een computerprogramma (en specifieke hardware) uit dat de diagnose al binnen een paar uur stelt.

Zijn er al klanten?

Een handvol labs is met het programma aan het proefdraaien, zoals bijvoorbeeld UMC. Het Duitse kankerinstituut maakt ook gebruik van het programma.

Wat is het verdienmodel?

Laboratoria (zowel voor research als klinische labs) kunnen tegen betaling gebruik maken van de dienst. Dat doen ze door in te loggen op een beveiligde cloud. Juist omdat het om genetische informatie gaat, is de beveiliging extra belangrijk. Het programma is bijvoorbeeld zo geprogrammeerd dat de gegevens nooit de regio kunnen verlaten waar het onderzoek is gedaan.