Het redelijke, maar ook machtsbeluste gezicht van de FIFA

Secretaris-generaal FIFA

Franse voetbalbestuurder zou 10 miljoen dollar smeergeld hebben overgeboekt. Hij geldt als de ‘premier’ van de FIFA.

Jérôme Valcke, als secretaris-generaal van de FIFA de rechterhand van voorzitter Sepp Blatter, zou volgens de FBI betrokken zijn bij de betaling van 10 miljoen dollar smeergeld. Dat meldt The New York Times op basis van bronnen bij Amerikaanse opsporingsautoriteiten die onderzoek doen naar corruptie van FIFA-officials en sportmarketeers.

Oud-journalist Valcke (54) is vooralsnog geen verdachte in de zaak, waarbij een netwerk van veertien mensen verdacht zijn van jarenlange omkoperij. Maar zijn veronderstelde rol suggereert een geïnstitutionaliseerde vorm van corruptie op het hoogste niveau van de wereldvoetbalbond.

De Fransman zou volgens de krant in 2008 persoonlijk het bedrag hebben overgemaakt aan Jack Warner, de voormalige voorzitter van de Concacaf, de overkoepelende voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben. Warner geldt als spil in de corruptieaffaire bij de FIFA.

In een reactie zegt Valcke dat hij „niet geautoriseerd” is zulke betalingen te doen. Volgens een FIFA-woordvoerder was de voormalig voorzitter van de financiële commissie Julio Grondona verantwoordelijk voor de overboeking. Die is vorig jaar overleden. Vanochtend vulde de FIFA zijn weerwoord aan door te stellen dat de betaling door de Zuid-Afrikaanse overheid goedgekeurde was als steun aan de „Afrikaanse diaspora in de Caraïben”, te betalen uit de WK-gelden voor Zuid-Afrika.

Het bedrag zou volgens de FBI een wederdienst zijn geweest voor Warners stem voor Zuid-Afrika in de strijd om de organisatie van het WK 2010. Eigenlijk had Zuid-Afrika dat geld zelf moeten overmaken, maar toen dat niet gebeurde, zou de FIFA, volgens de Amerikaanse onderzoekers, het bedrag hebben voorgeschoten en vervolgens in 2010 van de vergoedingen voor Zuid-Afrika hebben afgetrokken.

Valcke wordt de ‘premier’ van het internationale voetbal genoemd. Voor ‘president’ Blatter is Valcke niet alleen de man die de 350 medewerkers tellende FIFA-burelen leidt, maar ook de man die de dagelijkse gang van zaken regelt bij de organisatie van belangrijke toernooien. Hij is Blatters manusje van alles.

In de aanloop naar het WK in Zuid-Afrika in 2010 was hij een jaar lang vrijwel permanent in Johannesburg om de voorbereidingen nauwgezet te volgen en, waar nodig, bezorgde journalisten gerust te stellen. Valcke, die voor een Fransman opmerkelijk goed Engels spreekt, oogde als het redelijke gezicht van de FIFA, met veel begrip voor de lokale situatie. Hij leek klaar te staan om Blatter op te volgen.

Als voormalig tv-presentator en oprichter van de Franse betaalde sportzender Sport+, leerde hij Blatter in 2001 kennen tijdens keiharde onderhandelingen over de aankoop door Valckes broodheer Canal+ van de FIFA-tak die de uitzendrechten in handen had. Dat deed hij zo goed (de FIFA sprak van „onacceptabele dreigementen”), dat Blatter hem in dienst nam als directeur marketing.

In die rol kwam hij tien jaar terug in opspraak toen hij creditcardmaatschappijen Mastercard en Visa tegen elkaar uitspeelde als mogelijke sponsors. Het kostte Valcke, na een rechtszaak in New York, de kop. Maar toen het nieuws geluwd was, keerde hij in 2007 terug. Als secretaris-generaal.

Valcke is liefhebber van skiën, kickboxen en van witte Ferrari’s. Het Spaanse bedrijf MediaPro, eigenaar van de Spaanse rechten, deed hem eens voor bewezen diensten een oude Ferrari van Johan Cruijff cadeau, schreef Le Monde in een profiel. Valcke houdt van macht, analyseerde de krant. Niet noodzakelijk van voetbal.