Top regelde mooie vertrekregeling

Zo kan het ook: je aandeelhouders een uitgebreide vertrekvergoeding laten goedkeuren terwijl jíj zo goed als zeker weet dat je die binnenkort gaat innen, maar je aandeelhouders niet.

Dat deed de top van Grontmij. Gisteren werd bekend dat het ingenieursbureau akkoord gaat met een overnamebod van de Zweedse branchegenoot Sweco. Door de overname verliezen de bestuurders van Grontmij hun baan.

Maar niet hun salaris. Onwetend hebben de aandeelhouders van Grontmij drie weken geleden ingestemd met een uitgebreide vertrekregeling van de top. Volgens de oude regeling kregen de bestuurders alleen een jaarsalaris bij ontslag. Nu krijgen ze dat óók als ze hun baan verliezen door een overname.

Toen de aandeelhouders hierover stemden, waren de onderhandelingen met Sweco al in een vergevorderd stadium, blijkt uit een powerpointpresentatie die het bedrijf online heeft gezet. De volgorde is „verdacht” en „niet netjes”, zegt adjunct-directeur Errol Keyner van beleggersclub VEB.

Topman Michiel Jaski verdiende in 2014 een basissalaris van 437.000 euro, blijkt uit het jaarverslag, financieel directeur Frits Vervoort 345.000 euro. President-commissaris Jan van der Zouw van Grontmij zegt in reactie dat de onderhandelingen met Sweco nog liepen ten tijde van de aandeelhoudersvergadering. Daarom wisten ze van niks toen ze stemden.