‘Miljaren aan noodhulp komen niet meer terug’

De 240 miljard euro aan noodhulp die aan Griekenland is verstrekt, komt waarschijnlijk niet meer terug. Dat zei Kees Vendrik, lid van de Algemene Rekenkamer, gisteren in het televisieprogramma Radar. „Zoals de vooruitzichten nu zijn, is het denk ik fair om te zeggen dat we daar een hard hoofd in moeten hebben.” Dit staat haaks op de garantie die in 2010 door oud-minister van Financiën, Jan Kees de Jager, werd gedaan. Hij beloofde dat alles met rente zou worden terugbetaald, omdat er goede afspraken waren gemaakt. Griekenland onderhandelt nu met de trojka van ECB, IMF en Europese Commissie over extra bezuinigingen. Pas als er een akkoord ligt willen de ministers van Financiën uit de eurozone groen licht geven voor de noodsteun. Het huidige steunpakket loopt 1 juli af.