En: hoe gaat het nu verder bij de voetbalbond?

Vlak na Blatters toespraak werden de hervormingsplannen van de FIFA bekendgemaakt. Hoe gaat de organisatie eruitzien in het post-Blatter-tijdperk?

Hoofdkwartier van de FIFA in Zürich, Zwitserland. Foto Steffen Schmidt
Hoofdkwartier van de FIFA in Zürich, Zwitserland. Foto Steffen Schmidt

De FIFA gaat fors hervormen in het post-Blatter-tijdperk: meer transparantie, inzicht in de verdiensten van haar bestuurders en scherpere controle op integriteit. Dat kondigde de wereldvoetbalbond vanavond aan. Hoe gaat de nieuwe FIFA eruitzien?

1. Wie wordt de nieuwe voorzitter?

Ergens tussen december van dit jaar en maart volgend jaar wordt een nieuwe voorzittersverkiezing gehouden. Die lange termijn is nodig omdat de FIFA-regels voorschrijven dat er minimaal vier maanden nodig zijn om een nieuwe verkiezing uit te schrijven. Tot die tijd blijft Sepp Blatter aan.

De Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein stelt zich kandidaat voor de nieuwe verkiezing, meldden diverse media. Afgelopen vrijdag kreeg hij in Zürich bij de eerste stemming 73 stemmen, tegenover 133 voor Blatter. Daarop achtte de prins zich kansloos voor de tweede ronde, waarop hij zich terugtrok. Dat Al-Hussein zijn campagne nu weer oppakt lijkt een logische stap, maar zelf wilde hij dat niet bevestigen in een interview bij CNN.

Het is onwaarschijnlijk dat KNVB-voorzitter Michael van Praag – fel tegenstander van Blatter – zich weer mengt in de FIFA-strijd. Een week voor de verkiezing trok hij zich na een kansloze campagne terug en gaf hij zijn steun aan Al-Hussein. Bovendien is zijn belangrijkste doel, Blatter wegkrijgen, bereikt. Toch hield de KNVB gisteravond alle opties open. Het bestuur van de voetbalbond wordt „zo snel mogelijk” bijeengeroepen voor overleg, zei een woordvoerder. „Michael zal zich daarna beraden.” Ook wil Van Praag de vergadering met de Europese voetbalbond UEFA van zaterdag afwachten.

De verdeelde UEFA – diverse landen stemden tegen de onderlinge afspraken in toch op Blatter – zal een blok moeten vormen om een sterke kandidaat naar voren te schuiven. De naam van de Franse UEFA-voorzitter Michel Platini – eerst leerling en later tegenstander van Blatter – wordt genoemd als mogelijke kandidaat.

2. Hoe gaat de FIFA veranderen?

Direct na de mededeling over het aftreden van Blatter werden de hervormingsplannen bekendgemaakt. De Zwitserse FIFA-bestuurder Domenico Scala, voorzitter van de financiële toetsingscommissie, krijgt daar de leiding over. Door het vertrek van Blatter is er ruimte voor „fundamentele veranderingen”, meldde Scala. Er komt een zwaardere integriteitstoets voor alle FIFA-bestuursleden. Nu is die check de verantwoordelijkheid van de zes confederaties (de overkoepelende voetbalbonden van werelddelen) waarbij die bestuursleden zijn aangesloten – hetgeen een zuivere controle tegenwerkt. Die moet straks onder controle van de FIFA komen.

Ook moet de wereldvoetbalbond „transparanter” worden. De vergoedingen van de voorzitter en de leden van het dagelijks bestuur moeten openbaar worden gemaakt, zo is de bedoeling. Ook zal er een limiet komen aan de zittingstermijn van de voorzitter en de bestuursleden. Hiermee wordt onder meer afgerekend met de lange termijn van Blatter, die sinds 1998 aan de macht was en vier keer werd herkozen. Daarnaast moet de grootte van het dagelijks bestuur worden teruggebracht. Nu telt het orgaan exclusief voorzitter 23 leden. Bovendien moeten de leden voortaan gekozen worden.

3.Wat gebeurt er met de WK’s van 2018 en 2022?

De toewijzing van de wereldkampioenschappen aan Rusland (2018) en Qatar (2022) liggen vanaf dag één onder vuur. Met name Qatar is een hoofdpijndossier van de FIFA, al is dat nu wat naar de achtergrond gedrukt door het omvangrijke corruptieschandaal. In Qatar zouden gastarbeiders die de stadions bouwen worden uitgebuit. Ook zou er sprake zijn geweest van misstanden bij de toewijzing van beide toernooien. Daarom opende de Zwitserse politie vorige week een onderzoek naar die toewijzing. Wat er ook uitkomt, het is onwaarschijnlijk dat de verkiezing opnieuw wordt gehouden: de organisatie van de WK’s is al vergevorderd.