De oplossing voor discriminatie mag niet bij de slachtoffers worden gelegd

Aldus de deskundige die zich inzet tegen discriminatie.

Het is natuurlijk mooi dat Mark Rutte erkent dat er sprake is van discriminatie. Dat zal veel mensen goed doen, omdat alleen al de erkenning een deel van de oplossing is. Wat ik minder vind, is dat mensen die zich te weer stellen tegen discriminatie door de minister-president worden weggezet als een Calimero. Mensen die werk maken van de aanpak van discriminatie zijn geen Calimero’s, maar gewoon zelfbewuste burgers die gebruik maken van de wettelijke mogelijkheden en de bescherming die door Rutte en de zijnen wordt geboden.

De oplossing voor discriminatie mag niet bij de slachtoffers gelegd worden. Discriminatie is een misdrijf. Zoals je tegen een slachtoffer van geweld ook niet zegt: maak iets van je leven en los het zelf maar op, zeg je dat ook niet tegen een slachtoffer van discriminatie. Als je zo iemand een Calimero noemt, zeg je dat eigenlijk over jezelf, want jij bent degene die in een regering zit die artikel 1 van de grondwet moet waarborgen en mogelijkheden biedt om discriminatie aan te pakken.

Ik vind dat Rutte met deze uitspraken opnieuw een dubbele boodschap afgeeft. Hij wil dat we voor onszelf opkomen en zelfbewuste burgers zijn, maar ondertussen zet hij mensen die zeggen: ’Ik pik het niet’ weg als Calimero’s.

Klagen heeft twee betekenissen: voor veel mensen heeft het een ondertoon van zeuren. Maar klagen heeft ook een formele betekenis, namelijk dat je een klachtrecht hebt. En dat is iets anders. Als ik naar de Consumentenbond stap omdat er iets mis is met mijn koelkast dan vindt iedereen dat normaal, maar op de een of ander manier is beeldvorming rond discriminatie dat het zeurpietengedoe is. Hier zien we gewoon mensen die opkomen voor hun rechten. Mag ik daar alsjeblieft een beroep op doen? Dat is toch precies het zelfbewuste burgerschap waar de VVD voor staat?