Chinees passagiersschip met 458 mensen aan boord gezonken

Een Chinees passagiersschip met 458 mensen aan boord is afgelopen nacht gezonken in de Chinese Yangtzerivier. Volgens Chinese media hebben zeker achttien mensen het incident overleefd en zijn tot nu toe zes doden bevestigd. President Xi Jinping heeft een grootschalige reddingsactie bevolen.

Reddingsteams bij het gekapseisde schip
Reddingsteams bij het gekapseisde schip Foto EPA / Yuan Zheng

Een Chinees passagiersschip met 458 mensen aan boord is afgelopen nacht gezonken in de Chinese rivier de Yangtze. Volgens Chinese media hebben zeker achttien mensen het incident overleefd en zijn tot nu toe zes doden bevestigd. President Xi Jinping heeft een grootschalige reddingsactie bevolen.

Dat meldt staatspersbureau Xinhua. De Dongfangzhixing (‘Oostelijke Ster’) zonk rond 21.38 uur lokale tijd nadat het in een cycloon was gevaren. Aan boord waren 406 passagiers, vijf reisbureaumedewerkers en 47 bemanningsleden. Er zouden voornamelijk gepensioneerde personen van tussen de 50 en 80 jaar hebben meegevaren.

Vanochtend hebben duikers nog zes mensen levend uit het gekapseisde vaartuig gehaald, onder wie een 65-jarige vrouw. Zij zou het goed maken, meldt CCTV. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen tot nu toe precies gered zijn.

Twitter avatar XHNews China Xinhua News An 85-year-old female passenger rescued from capsized Yangtze ship in C China http://t.co/EBDIAxnqeT

Het schip voer van Nanjing naar de zuidwestelijk gelegen stad Chongqingzou. Het zou in slechts twee minuten zijn gezonken in een gebied waar de rivier 15 meter diep is. De autoriteiten tasten nog in het duister over de oorzaak van de ramp. De Dongfangzhixing zou niet te zwaar beladen zijn geweest.

Zwaar weer

Staatstelevisiezender CCTV zei dat zoek- en reddingsteams mensen hoorden roepen en schreeuwen uit het deels gezonken schip, twaalf uur na het incident. Reddingsacties worden bemoeilijkt door stormachtig weer. De afgelopen 24 uur is in de regio waar het schip zonk 150 millimeter regen gevallen en zijn windsnelheden tot wel 130 kilometer per uur gemeten. Wel ligt het vaartuig inmiddels stil, na eerst drie kilometer stroomafwaarts te zijn weggegleden.

Twitter avatar XHNews China Xinhua News Navy frogmen, local militia and helicopters join rescue task for capsized #Yangtze ship http://t.co/GP1IjQvLSR

Ruim vijftig boten en 3.000 mensen zijn momenteel betrokken bij zoek- en reddingswerkzaamheden. Onder de geredde mensen bevinden zich de kapitein en de eerste machinist, die als eerste het schip verlieten door naar de kant te zwemmen. Zij deden dat naar eigen zeggen om hulp te zoeken. Het tweetal is in detentie geplaatst en worden ondervraagd door de politie.

Premier Li Keqiang is samen met vicepremier Ma Kai naar de locatie afgereisd. Li heeft het Ministerie van Transport en andere departementen bevolen al hun beschikbare middelen in te zetten om te proberen de opvarenden redden. Het is de ergste scheepsramp in China in bijna zeventig jaar.

Twitter avatar XHNews China Xinhua News Premier Li Keqiang arrives at rescue scene of capsized #Yangtze ship, directing rescue work http://t.co/S3eWjbjhJ7

Zuurstof

Het feit dat het omgeslagen schip nog een tijdje stroomafwaarts afgleed voordat het tot stilstand kwam, kan een goed teken zijn. Dit kan er namelijk op wijzen dat er nog flink wat zuurstof in het schip aanwezig is, waardoor de overlevenden nog adem kunnen halen. Dat zegt hoogleraar marine- en zeebouwkunde Chi-Mo Park van de Ulsan Universiteit in Zuid-Korea:

“Het hangt er allemaal van af hoeveel ruimte er in het vaartuig is.”

Twitter avatar XHNews China Xinhua News “It capsized within a minute,” survivor Zhang Zhui recounts horrible moment from #Yangtze sunken ship http://t.co/2BOKrTQ5Sj

Woede en verbijstering

Familieleden en vrienden van de opvarenden verzamelden zich vanochtend bij een van de reisbureaus die de tocht hebben georganiseerd in Shanghai. Later gingen ze naar een regeringsgebouw in de hoop meer informatie te krijgen over het ongeluk. Het drama wekt in de Chinese media associaties op met de ondergang van de Zuid-Koreaanse veerboot Sewol, waarbij meer dan 300 voornamelijk jonge passagiers om het leven kwamen. Het dodental van het zinken van de Dongfangzhixing kan mogelijk nog hoger uitvallen dan de ramp in Zuid-Korea.

Huang Yan, een 49-jarige accountant uit Shanghai, zei vanochtend tegen een journalist dat ze vreest dat haar vader en haar man aan boord van de Dongfangzhixing waren. Zeker weten doet ze dit niet, omdat er nog geen officiële passagierslijst is vrijgegeven:

“Waarom verliet de kapitein het schip terwijl de passagiers nog steeds werden vermist? We willen dat de overheid de namenlijst vrijgeeft zodat we weten wie er aan boord van het schip waren.”

Foto EPA

Een man huilt buiten een gesloten reisbureau, waar hij wacht op informatie over zijn vermiste ouders. Foto EPA

https://www.youtube.com/watch?v=dcMv9hx6Xlo