Bussemaker wil in hoger onderwijs minder verantwoordingsdruk

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Foto: ANP/BART MAAT

Minister Bussemaker (Onderwijs) heeft aangekondigd de verantwoordingsdruk in het hoger onderwijs aan te pakken. Door de huidige nadruk op verantwoording is de situatie ontstaan dat ‘het veel belangrijkere proces van verbetering onder druk staat’.

Dat schrijft de minister vanochtend in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens Bussemaker zijn onderwijsinstellingen te veel bezig met het rapporteren aan controlerende instanties:

“Wanneer ik binnen instellingen met betrokkenen, zoals docenten, spreek, word ik vaak gewezen op de rol van de NVAO, de Inspectie van het Onderwijs, de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO) en de Review Commissie Hoger Onderwijs (RCHO). Instellingen geven aan dat zij vanuit verschillende organisaties vaak dubbel bevraagd worden, of dat het onduidelijk is waarom zij over dezelfde onderwerpen aan verschillende organisaties verantwoording af moeten leggen.”

Bussemaker wil dat deze instanties als één organisatie gaan werken om dubbel werk te voorkomen. De maatregelen moeten gaan leiden tot een halvering van het papierwerk dat komt kijken bij de opleidingskeuringen.

Accreditatie voor onbepaalde tijd

Daarnaast krijgen docenten en studenten meer invloed bij de evaluaties. Studenten mogen straks bijvoorbeeld een eigen hoofdstuk opstellen in de opleidingsevaluatie.

Ook de periode dat accreditaties gelden gaat veranderen. Op dit moment is het zo dat als een opleiding goedgekeurd wordt door de NVAO, die accreditatie na zes jaar automatisch komt te vervallen. Als het aan Bussemaker ligt gaat die goedkeuring straks voor onbepaalde tijd gelden. Na zes jaar wordt dan gekeken of er redenen zijn om de accreditatie in te trekken.