Bundle werkt prima. Maar kan de app op tegen Google?

Onder het kopje ‘Foto’ is het al jaren lekker druk in de appwinkels. Fotograferen is nou eenmaal een favoriete bezigheid op smartphones en daar spelen appmakers op in. De Nederlandse makers van Bundle wagen nu ook een poging; maken ze kans op een hit?

Bundle wil orde scheppen in de standaard fotogalerie op telefoons met iOS en Android. Door foto’s automatisch te groeperen in albums worden ze makkelijker doorzoekbaar.

De eerste indruk van de app is goed: hij ziet er strak uit en werkt snel. Wat dat betreft kan Bundle zich meten met de topapps op fotogebied. Het groeperen werkt behoorlijk goed: hij onderscheidt automatisch langer durende gebeurtenissen van eenmalige evenementen. Foto’s van een festival komen bij elkaar in een bundel en foto’s van een wekenlange vakantie ook. Het is duidelijk dat de app gebruikt maakt van slimme software om de foto’s te sorteren.

Maar hoe onderscheidend is Bundle ten opzichte van al die andere foto-apps en de standaard foto-applicaties op smartphones? In de fotogalerij van zowel iPhones als Android-telefoons komen namelijk ook automatisch bundels te staan (‘Weekend in Gent, 2 dagen, 16 foto’s’). Vooralsnog verloopt die selectie wat rommeliger dan bij Bundle, maar ook de makers van die apps zitten niet stil. Google kondigde vorige week bijvoorbeeld een grote update aan van zijn eigen fotodienst, waarbij gebruikers onder meer de mogelijkheid krijgen om die op zoekwoorden te doorzoeken. Google herkent automatisch wat er op foto’s staat.

Dat doet Bundle niet. En helaas is Bundle nog niet slim genoeg om screenshots te onderscheiden van ‘echte’ foto’s die je zelf hebt gemaakt. Zo komen ineens foto’s met foute grappen uit een WhatsApp-groep terecht in een bundel van een reis. Dat kan beter.

Met Bundle op zich is weinig mis: de app doet wat hij belooft en ziet er goed uit. Maar het is zeer de vraag of Bundle genoeg extra’s biedt om op te vallen tussen al die andere foto-apps, en om de strijd met internetgiganten te winnen.