‘Bundesliga-Dino’ HSV blijft na spektakel overeind in Wildpark

Hamburger SV handhaaft zich na 2-1 winst bij Karlsruher SC alsnog in de Bundesliga. Rafael van der Vaart nam afscheid.

De klok in het stadion van Hamburger SV tikt nog minimaal één seizoen door. De ploeg van Rafael van der Vaart stelde gisteravond op de valreep lijfsbehoud in de Bundesliga veilig. HSV won de return in de play-offs bij Karlsruher SC met 2-1 na verlenging. Daardoor blijft HSV de enige club die sinds 1963 op het hoogste niveau van Duitsland speelt.

De klok in Hamburg geeft tot op de seconde nauwkeurig aan hoelang HSV in de Bundesliga bivakkeert. Telkens als de Noord-Duitse club op de rand van de afgrond bungelt, wordt het uurwerk onderwerp van gesprek. Wanneer wordt de klok stopgezet? Voorlopig niet. De ‘Bundesliga-Dino’ bleef op ongekende wijze overeind in het Wildparkstadion van Karlsruhe.

De equipe uit de Hanzestad leek af te stevenen op de historische degradatie. Na de 1-1 in Hamburg leidde Karlsruhe in eigen huis met 1-0, door een goal van Reinhold Yabo. Tot de blessuretijd. HSV’er Marcelo Díaz schoot in de 91ste minuut een discutabele vrije trap achter Dirk Orlishausen. Nicolai Müller redde HSV uiteindelijk in de tweede helft van de verlenging: 1-2.

Karlsruhe moest daardoor in de laatste vijf minuten tijd twee keer scoren. Karlsruhe-topscorer Rouwen Hennings kreeg in de slotfase nog een strafschop. Maar uitgerekend de voormalige jeugdspeler van HSV zag zijn inzet gekeerd worden door René Adler, waarna de zege binnen was.

HSV-aanvoerder Van der Vaart, die 120 minuten speelde, vloog na het laatste fluitsignaal in de armen van zijn trainer Bruno Labbadia. Hij was door het dolle heen. Van de Duitse pers kreeg de 32-jarige middenvelder alle lof. Met name omdat hij de vrije trap in de blessuretijd overliet aan de rechtsbenige Díaz, die de 1-1 maakte.

Voor de Nederlander was het zijn laatste wedstrijd bij HSV. Hij heeft een aflopend contract dat niet verlengd wordt. Van der Vaart gaf aan dat hij binnen enkele weken een knoop doorhakt over zijn toekomst.