Bruce is eindelijk Caitlyn geworden en iedereen zal het weten

Foto: AFP / Mladen Antonov

Bruce of Caitlyn Jenner? De Amerikaanse celebrity-atleet doet het zelf nog wel eens verkeerd als een vriend op hem afloopt. Maar nu de olympische medaillewinnaar deze maand de cover siert van de Vanity Fair kan er geen misverstand meer over bestaan: “Call me Caitlyn”. Afgelopen maanden is Jenner getransformeerd tot vrouw.

De cover, gemaakt door de wereldberoemde fotograaf Annie Leibovitz, laat het nieuwe lichaam zien van de 65-jarige voormalig olympisch kampioen tienkamp (Montreal 1976), in een wit korset met blote schouders.

Twitter avatar VanityFair VANITY FAIR Burt Jenner: “I have high hopes that Caitlyn is a better person than Bruce.” #CallMeCaitlyn http://t.co/3w1SyXfpcY http://t.co/YNAG3ZGpxz

Pulitzer-winnaar Buzz Bissinger heeft Jenner maanden gevolgd voor de Vanity Fair. In maart onderging Jenner, die 40 jaar geleden records verbrak in de tienkamp, een pijnlijke marathonoperatie om haar gezicht vrouwelijker te maken. Bissinger was er daarvoor en daarna bij.

Nog maar een maand geleden bevestigde Jenner in een interview met Diane Sawyer op ABC dat hij (zoals Jenner in dat interview nog wordt genoemd) aan de transitie begonnen was om vrouw te worden. Dat zij nu op de cover van het julinummer van de journalistieke glossy prijkt, is volgens Caitlyn ‘bevrijdend’, vertelt ze in een begeleidend filmpje.

“Bruce moest altijd liegen. Caitlyn heeft geen geheimen. Zodra de cover van de Vanity Fair uitkomt, ben ik vrij.”

Caitlyn Jenner werd gisteren hartelijk verwelkomd op Twitter, onder meer door Het Witte Huis. In recordtijd, sneller dan Obama met @potus, had @caitlyn_jenner 1 miljoen volgers.

Twitter avatar vj44 Valerie Jarrett Nice to meet you, @Caitlyn_Jenner. The brave choice to live as your authentic self is a powerful example to so many. https://t.co/Hbh3atbUOy

Twitter avatar Caitlyn_Jenner Caitlyn Jenner Another Jenner world record, and at 65? Who’da thought! Humbled & honored to have reached 1M followers in 4 hrs. Thank you for your support.

Reality

De transformatie van Jenner vindt zo geheel voor het publiek plaats. Niet zo gek - Bruce Jenner is bij het Amerikaanse publiek vooral bekend als (stief)vader van realitysterren Brody Jenner (The Hills) en Kim, Khloé en Koertney Kardashian (Keeping up with the Kardashians). Eind juli begint op dezelfde zender, E!, haar eigen serie.

Al die publieke aandacht is lucratief (“Ja, dit is business”), maar Caitlyn bestrijdt dat het alleen om het geld gaat. In de serie wil zij aandacht schenken aan de slechte omstandigheden voor de 700.000 transgenders in de VS, en gaat ze op bezoek bij jongeren die met dezelfde problemen worstelen.

“Als ik op mijn sterfbed had gelegen en dit geheim had gelaten en nooit wat had gedaan, dan had ik gedacht: ik heb mijn hele leven verpest.”

Bekijk het interview met Jenner op ABC terug: