Breng vrede met een glasvezelnetwerk

Regisseur en producent Hugo Blick bedacht de serie The Honourable Woman. Hoe beïnvloedt een groot conflict het leven van een vrouw?

Maggie Gyllenhaal komt als de idealistische Nessa Stein flink in de problemen in Israël.Foto BBC
Maggie Gyllenhaal komt als de idealistische Nessa Stein flink in de problemen in Israël.Foto BBC

Wat doet het met je als iemand voor je neus wordt doodgeschoten? Het is een vraag die al lang rondzong in het hoofd van de Britse regisseur en scenarioschrijver Hugo Blick (Sensitive Skin, The Shadow Line). Op jonge leeftijd kwam hij geregeld in het Dorchester Hotel in Londen waar in 1982 een aantal Palestijnse huurmoordenaars de Israëlische ambassadeur Shlomo Argov neerschoten. Argov overleefde, maar de gebeurtenis vormde wel de aanleiding voor de oorlog in Libanon.

Blick was niet bij de aanslag maar kon het beeld van de bloedsporen buiten op de straat voor het hotel niet uit zijn geheugen wissen. Hij gebruikte dit gegeven voor The Honourable Woman, een tv-serie waar hij tweeënhalf jaar aan werkte. Hoofdpersoon in deze intelligente tv-serie over het Midden-Oostenconflict is de Brits-Israëlische Nessa Stein (Maggie Gyllenhaal) die op jonge leeftijd getuige is van de moord op haar vader, een Israëlische wapenhandelaar. Gyllenhaal, die een Golden Globe won voor deze rol, speelt een onderkoelde vrouw die de wapenhandel van haar vader omzet in een bedrijf dat een glasvezelnetwerk aanlegt op de West Bank. Niet wapens, maar betere communicatie en ontwikkeling van de kennismaatschappij moet bijdragen aan het vredesproces in het Midden-Oosten. Waarom wilde Blick een tv-serie maken over dit heikele onderwerp? „Ik volg het Israëlisch-Palestijnse conflict al lang. Ik wilde laten zien hoe een groot conflict kan terugslaan op het individu en hoe de problemen, van beide kanten, doorsijpelen in de individuele levens van mensen.”

Nessa Stein is een idealistische vrouw die veel risico neemt met het familiebedrijf.

„Dat klopt. Volgens haar is het terrorisme alleen te bestrijden door economische ontwikkeling in het Palestijnse gebied te stimuleren en ook daar een middenklasse te creëren. De muur kan pas afbrokkelen zodra er een levensvatbare staat naast Israël ontstaat. Alleen economische stabiliteit kan extremisme tegenhouden.”

Is dat ook uw overtuiging?

„Mijn geloof in de Israëlische staat is onwrikbaar. Maar bij de stichting in 1948 is er ook een schaduwstaat gecreëerd. Er werd een lijn in het zand getrokken: aan de ene kant kwam Israël, aan de andere kant ontstond het ‘stille zusje’. Ik denk dat de Palestijnse staat moet worden erkend.”

Maggie Gyllenhaal zet Nessa neer als een krachtige én verknipte vrouw. Waarom?

„Nessa heeft een gespleten persoonlijkheid: ze heeft een harnas om zich heen, daaronder is ze bijzonder kwetsbaar. Dat heeft te maken met de moord op haar vader maar het komt ook door een andere, ingrijpende gebeurtenis uit haar verleden. Ze denkt dat ze de wereld kan verbeteren via haar idealistische project en dat dit de oplossing vormt voor haar problemen. Maar dat is schijn.”

De serie is een co-productie van de BBC en AMC/Sundance. Was het aanvankelijk lastig financiers te krijgen?

„Tijdens het schrijven van het script werkte ik al samen met de BBC. Ze hebben me al snel alle verantwoordelijkheid gegeven. Hetzelfde gaat op voor AMC/Sundance. Ook zij waren bijzonder tolerant. Dat was voor mij erg bevrijdend.”

The Honourable Woman wordt wel vergeleken met de tv-serie Homeland. Terecht?

„Dit verhaal komt voort uit mijn eigen fascinatie. Het is een mix tussen een psychologisch drama en een thriller. Het is overduidelijk geen James Bond-film. Ik trek geen partij, je moet dit verhaal ook helemaal uitzien om te begrijpen wat er speelt.”

Bent u zelf van Joodse afkomst?

„Die vraag vind ik niet van belang.”