Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Blatter stapt op bij FIFA - is onderwerp van onderzoek FBI

Sepp Blatter stapt op als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA. Dat heeft hij zojuist aangekondigd tijdens een persconferentie in Zürich. Hij heeft Domenico Scala gevraagd de verkiezingen voor een nieuwe voorzitter te overzien.

Foto AFP / Valeriano di Domenico

Sepp Blatter stapt op als voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA. Dat heeft hij aangekondigd tijdens een vanmiddag ingelaste persconferentie in Zürich. Hij blijft aan tot zijn opvolger bekend is. Waarschijnlijk worden nieuwe verkiezingen gehouden tussen december en maart.

De 79-jarige Blatter werd vrijdag, ondanks een groot corruptieschandaal waar een reeks FIFA-officials bij betrokken is, nog voor een vijfde termijn herkozen door een meerderheid van de 209 FIFA-lidstaten. Het mandaat wordt echter niet gesteund door een groot deel van de voetbalwereld, zei hij. “De FIFA heeft een grondige herstructurering nodig.”

Update 20:47: De Zwitserse openbaar aanklager herhaalde vandaag dat Blatter niet verdacht wordt van betrokkenheid bij het schandaal. Een bron zou echter tegen ABC News hebben gezegd dat de FBI onderzoek doet naar de FIFA-voorman.

Update 22.55: Bronnen die betrokken zijn bij het strafrechtelijk onderzoek bevestigen aan The New York Times dat Blatter het onderwerp is van corruptieonderzoek. De betrokkenen, die anoniem willen blijven, zeggen dat ze hopen op medewerking van eerder aangehouden FIFA-bestuurders.

“Nu mensen hun hachje willen redden, zullen ze waarschijnlijk over elkaar heen buitelen om Blatter aan te geven”, zei een bron tegen ABC News.

Blatter heeft het uitvoerend comité van de FIFA gevraagd een buitengewoon congres uit te schrijven. Hij wil niet wachten op het volgende reguliere congres, dat voor mei 2016 gepland staat in Mexico-Stad. “Dat zou onnodige vertraging geven”. FIFA-bestuurder Domenico Scala (1965) krijgt de leiding over het verkiezingscomité. De Zwitser was voorzitter van de financiële toetsingscommissie en had ook de leiding over het comité dat voor afgelopen verkiezingen bepaalde wie zich mocht kandideren.

Eerst een glorieuze overwinning

Voor sportredacteur bij NRC Bart Hinke kwam het besluit van Blatter als een verrassing.

“Ik was afgelopen vrijdag bij zijn herverkiezing en er was niets dat hierop wees. Blatter was als een kind zo blij met zijn overwinning. Toch denk ik nu dat hij waarschijnlijk het wel zelf al vrijdag had besloten, maar dat hij deze glorieuze overwinning en het mandaat nog wilde halen, zodat hij zelf op zijn eigen moment kon opstappen.”

BBC-journalist Richard Conway was een van de weinige journalisten bij de persconferentie.

Vanochtend werd bekend dat de FBI vermoedt dat de rechterhand van Blatter, Jérôme Valcke, 10 miljoen dollar aan smeergeld heeft overgemaakt aan Jack Warner. De uit Trinidad en Tobago afkomstige Warner, die vorige week is aangeklaagd, zou het geld hebben gekregen om zijn steun uit te spreken voor de toewijzing van het WK 2010 aan Zuid-Afrika.

KNVB is blij

Een tiental FIFA-bestuurders wordt verdacht van het jarenlang aannemen van steekpenningen van in totaal rond de honderd miljoen dollar bij het toewijzen van uitzend- en marketingrechten van voetbaltoernooien aan lokale partijen. Door de recente arrestaties en de aanhoudende beschuldigingen van corruptie in een organisatie die sinds 1998 onder zijn leiding staat, kwam zijn positie steeds verder onder druk te staan.

Toch blijft het speculeren over het precieze motief van Blatter, zegt Hinke. Hij denkt niet dat er afgelopen weekend ineens nieuwe feiten naar boven zijn gekomen in de onderzoeken van Zwitserland en de Verenigde Staten.

“Ik denk dat de inschatting of hij over die corruptieonderzoeken zou kunnen struikelen al wel eerder gemaakt was. Kennelijk heeft hij toch ingezien dat hij niet meer verder kan en meer kwaad dan goed doet. Voor iemand die toch vindt dat voetbal verbroederend moet werken, zorgde hij natuurlijk alleen maar voor meer verdeeldheid. Die reflectie heeft hij blijkbaar de afgelopen dagen gehad.”

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), die vrijdag nog “ernstig teleurgesteld” was over de herverkiezing van Blatter, reageert nu verheugd. Ook Tweede Kamerleden en voetbalbestuurders steunen het besluit.

Twitter avatar KNVB KNVB Blatter stapt op! Hier hebben we hard voor gestreden. Ons statement volgt spoedig. #FIFA

Bekijk hieronder een tijdlijn met daarin schandalen die de wereldvoetbalbond achtervolgen:

Hinke schreef eerder dit jaar een portret van Blatter. Lees het hier terug: Na veertig jaar FIFA ís hij de FIFA (€)