Angela Merkel maakt van de Griekse crisis een Chefsache

Foto EPA

Angela Merkel heeft gisteravond in Berlijn onverwacht een minitop gehouden om een doorbraak te forceren in de Griekse crisis. Daarmee gaat de kwestie een nieuwe fase in, met meer bemoeienis op het hoogste politieke niveau.

Merkel had al een afspraak staan met de Franse president François Hollande en de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Tot veler verrassing meldden ook de bazen van de Europese Centrale Bank (ECB) en van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Mario Draghi en Christine Lagarde, zich ’s avonds in Berlijn.

Merkels bemoeienis geldt als een opsteker voor Alexis Tsipras. De Griekse premier vindt al langer dat de crisis in zijn land Chefsache is, maar werd steeds doorverwezen naar de ministers van Financiën uit de eurozone. Deze eurogroep moet besluiten of Griekenland voldoende hervormt en bezuinigt om in aanmerking te komen voor 7,2 miljard euro aan noodsteun, maar de onderhandelingen hierover verlopen stroef.

De Duitse stap valt samen met een reeks grote afbetalingen die Griekenland moet, maar mogelijk niet kan doen: deze maand 1,6 miljard euro aan het IMF, waarvan 300 miljoen al vrijdag, in juli en augustus 6 miljard euro aan de ECB. Volgens een Duitse regeringswoordvoerder wil iedereen dat de gesprekken worden „geïntensiveerd”. De betrokkenen „hadden in de afgelopen dagen nauw contact en willen dat dit de komende dagen zo blijft - zowel onderling als natuurlijk met de Griekse regering”.

Wat Merkels plan is, blijft onduidelijk. Duitse kranten spreken van „een laatste aanbod”. Volgens de Financial Times stuurt Berlijn eerder aan op een compromis, aangezien een ‘ultimatum’ Tsipras in eigen land voor een groot politieke dilemma zou plaatsen.

Behalve een Grieks faillissement zou Merkel ook willen voorkomen dat de kwestie domineert tijdens een door haar in Beieren voorgezeten G7-bijeenkomst, komend weekend. De VS vrezen dat de Griekse crisis de wereldeconomie kan schaden en oefenen steeds meer druk uit op de EU.