Politiek

Alleen minister Asscher wordt niet gepest op de werkvloer

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De aftrap van de landelijke campagne tegen pesten op de werkvloer in het Amphia ziekenhuis in Breda
Wie: Minister van sociale zaken en werkgelegenheid Lodewijk Asscher, directeur van het Amphia ziekenhuis Olof Suttorp en actrice Tjitske Muller

Iedereen met een baan kent het wel: het traditioneel buitensluiten van die ene collega, de recht-door-zee agressie rondom de flexwerkplek en natuurlijk de good old seksuele intimidatie door je baas. Pesten op de werkvloer heet dat. En het is een serieus probleem. “Een half miljoen werkende mensen wordt regelmatig gepest, die gaan zich dan ziek melden en dat kost Nederland uiteindelijk negenhonderdmiljoen euro per jaar”, rechtvaardigt minister Asscher zijn betrokkenheid bij de campagne tegen pesten op het werk die deze week van start is gegaan.

Een beetje plagen is leuk

Voor de gelegenheid is hij langsgegaan bij het Amphia ziekenhuis in Breda. Want daar wordt óók gepest, geeft directeur Olof Suttorp toe. Dat bleek uit een vragenlijst die het personeel invulde. “Kijk”, zucht Suttorp.

“Af en toe een beetje plagen is leuk. En ik maak me ook wel eens schuldig aan het geven van een complimentje over een leuke jurk. Maar het moet natuurlijk niet te gek worden.”

Volgens Suttorp moet ‘problematische sociale interactie op de werkvloer’ vooral bespreekbaar gemaakt worden. Daarom hebben ze voor vandaag drie acteurs ingehuurd, die ‘uit het leven gegrepen werksituaties’ gaan naspelen. Aan het publiek - werknemers van het ziekenhuis - om tips te geven hoe er met het vertoonde pestgedrag kan worden omgegaan, legt actrice Tjitske Muller uit.

Een stukkie gevoel

Op wat voor soort pestgedrag wordt eigenlijk de nadruk gelegd, wil een ietwat dikke, zenuwachtige man van tevoren weten. “Er komen verschillende soorten vormen aan bod, dus laat je verrassen”, roept Muller. “Voor jou zullen ze zeker herkenbaar zijn!”

De andere acteurs klimmen het podium op om een scène te spelen. En ja hoor, prompt gaat het over een fictieve man, ‘Toon’, die uitgelachen wordt omdat zijn broekriem te strak zit.

“Heeft iemand tips voor Toon?”, vraagt Muller als het toneelstukje is afgelopen. Jazeker. Toon moet assertiever zijn tegen zijn roddelende collega’s. En zeggen dat het gegiechel achter zijn rug om hem verdrietig maakt. “Toon mag best een stukkie gevoel laten zien”, merkt een vrouw met bruine krulletjes op.

Minister Lodewijk Asscher kijkt naar ‘uit het leven gegrepen’ scenes over pesten op de werkvloer.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Beschermd door de persvoorlichter

De minister slaat het allemaal onbewogen gade. Ondanks zijn nimmer aflatende betrokkenheid is pesten op de werkvloer eigenlijk toch een ver-van-zijn-bed-show. “Ik word gewoon altijd goed beschermd door mijn secretaresse en persvoorlichter.” En het getreiter in de Tweede Kamer dan? “Tja, dat is mijn werk”, zegt Asscher berustend.

“Echt. Om de minister hoef je je geen zorgen te maken.”