Zaans Museum koopt schilderij dat Claude Monet maakte op de Zaanse Schans

De Voorzaan en de Westerhem (39x71cm) van Monet uit 1871
De Voorzaan en de Westerhem (39x71cm) van Monet uit 1871

Het Zaans Museum heeft voor 1,16 miljoen euro een schilderij gekocht van Claude Monet (1840-1926): De Voorzaan en de Westerhem. Het is een van de vijfentwintig doeken die de Franse schilder in 1871 maakte tijdens zijn vier maanden durende verblijf in Zaandam.

Voor het Zaans Museum is het de duurste aankoop uit zijn geschiedenis.

Vier maanden geleden werd de in januari aangetreden directeur van het museum, Jan Hovers, door de Stichting Monet in Zaandam gewezen op een antiquair uit New Orleans die het doek te koop aanbood. De Vereniging Rembrandt zegde de helft van het aankoopbedrag toe. De rest van het bedrag is door elf stichtingen en bedrijven uit de Zaanstreek geschonken.

Op dit 39 bij 71 centimeter metende doek is de rivier De Zaan te zien, met aan de horizon molens en houten huizen. Monet verbeeldde „de ziel van de Zaanstreek”, zegt Hovers. „Dit is het authentieke Holland waarvoor jaarlijks zo’n 1,6 miljoen toeristen naar de Zaanse Schans komen.”

Veilinghuis Christie’s bood het doek in 2006 in Londen aan met een richtprijs van omgerekend ruim 3,5 ton. Daar bleef het toen onverkocht. Volgens Hovers is negen jaar later niet te veel betaald. „Voor de prijs van een goede warme maaltijd kocht je ooit een Vincent van Gogh. Wat heeft het voor zin om bij markante prijsstijgingin stil te staan? Als wij het niet kopen verdwijnt het naar Azië.”

Na een restauratie zal het doek later dit jaar in het museum te zien zijn. De Monet zal helpen, verwacht Hovers, het bezoekersaantal van het Zaans Museum, nu 70.000 per jaar, snel stevig op te krikken.