Zweeds bedrijf doet bod op ingenieursbureau Grontmij

Foto: Grontmij

Het Zweedse ingenieursbureau Sweco wil de Nederlandse branchegenoot Grontmij overnemen voor 354 miljoen euro. Dat maakten de twee bedrijven vanochtend gezamenlijk bekend.

Het bod van Sweco komt neer op 4,66 euro per aandeel Grontmij, een premie van bijna 22 procent ten opzichte van de slotkoers van voor het weekend. Het bod bestaat uit 1,84 in cash en 0,22 aandeel in Sweco. Het bod wordt gesteund door het bestuur van Grontmij en door de grootaandeelhouders die 45 procent van de aandelen in hand hebben.

De twee bedrijven samen hebben ongeveer 14.500 medewerkers en een omzet van 1,7 miljard euro, waarvan bijna 700 miljoen euro afkomstig is van de Nederlandse tak. Geografisch vullen de twee bedrijven elkaar ‘bijna perfect aan’. Grontmij is onder meer actief in Nederland, België, Duitsland en China. Sweco heeft naast Scandinavië vooral activiteiten in Oost-Europa.

De fusievoordelen kunnen volgens Sweco en Grontmij oplopen tot 27 miljoen euro per jaar. Omdat het hoofdkantoor in Zweden komt te staan, zullen er in Nederland wel banen verdwijnen. Hoeveel dat er worden, is nog niet bekend.

Sterkere partner

Grontmij begon ongeveer een jaar geleden met een studie naar “de toekomst van het bedrijf”. Door de crisis in de bouw was het bedrijf in de rode cijfers beland: -14,8 miljoen euro in 2013 en -20,6 miljoen euro vorig jaar. Er werd onder meer gekeken naar een overnamepartner. De conclusie van de top van Grontmij is nu dat een “sterkere partner” zoals Sweco de beste oplossing is.

Als onderdeel van de strategieherziening zijn er ook onderdelen in de etalage gezet. Vandaag werd bekend dat er kopers zijn gevonden voor alle Franse activiteiten. De verkoop levert een boekverlies op van 24 tot 26 miljoen euro.