Economie

Hoe houd je als huizenkoper je hoofd koel?

beeld NRCQ

Zoek je een koophuis in een grote stad als Amsterdam, Haarlem of Groningen? Dat kan lastig zijn, want de woningmarkt lijkt daar steeds meer op een ’verkopersmarkt’, daar gelden de wetten van de verkopers. Hoe houd je als koper het hoofd koel?

Waar in Nederland is het een verkopersmarkt?

De term wordt gebruikt voor een markt waar de verkopers meer te zeggen hebben dan kopers. Kopers hebben weinig keuze, moeten snel beslissen en bieden vaak boven de vraagprijs. In Amsterdam is de gemiddelde verkooptijd 53 dagen: veel huizen zijn daar maar een paar dagen écht beschikbaar.

Op deze kaart kun je zien waar in Nederland verkopers een betere positie krijgen. Die steden zijn rood.

In Amsterdam binnen de ring, Haarlem, Leiden en Utrecht hebben verkopers al langere tijd de macht, maar ook in andere steden zie je dat gebeuren. Al zijn de verschillen per buurt groot. Zo zijn er in het centrum van Eindhoven buurten waar huizen snel worden verkocht, maar is de stad als geheel nog niet bijzonder gunstig voor verkopers.

Zes steden vergeleken:

Dit zijn 10 voorbeelden van Funda.nl van huizen uit een verkopersmarkt: hoge prijzen per vierkante meter. Zie dat vooral in Amsterdam de prijzen hoog zijn. Klik op de bollen voor meer details

Tips

The Wall Street Journal verzamelde onlangs tips voor kopen in een verhitte markt - en zo pas jij ze toe in Amsterdam of Haarlem.

1. Zoek uit waarom huizen zo populair zijn 
Een huis zie je waarschijnlijk als investering. Bedenk waarom andere kopers meer bieden dan de vraagprijs: kan het tijdelijk zijn? Dat gebeurde eind vorig jaar, vlak voordat schenk- en hypotheekregels zouden veranderen. Realiseer je dat vanaf 1 juli de hypotheekregels wat strenger worden, dat kan de prijzen even opdrijven.

2. Bedenk of er op lange termijn mensen heen willen verhuizen
Sommige steden zijn in trek vanwege bijvoorbeeld werkgelegenheid of de aanwezigheid van veel monumenten. Je kunt ook laten meewegen of een stad populair blijft voor studenten en starters. Kopen is in studentensteden een goede investering, zegt Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland:

“Studeren wordt enorm gestimuleerd in Nederland. Dus dat is een prima belegging, die vraag blijft zeker weten bestaan.”

3. Komen er koophuizen bij?
Wat je ook kunt doen, als je niet per se een jarendertigwoning zoekt, is uitzoeken of er nieuwbouwplannen zijn. Nieuwbouw-Nederland.nl heeft een handig overzicht.

Bekijk ook de bouwvergunningen in de buurt. Komen er de komende jaren veel nieuwbouwhuizen bij? Dan kan wachten slim zijn.

Vul in de zoekbalk de naam van de gemeente in

Wat ook speelt, is de verkoop van huurhuizen. Eric Bond, directeur van makelaardij Hoekstra en Van Eck, raadt aan vooral in Amsterdam uit te zoeken hoe dat zit:

“Worden er sociale huurwoningen verkocht? Als er veel op de markt komt dan heeft dat een prijsdrukkend effect.”

4. Verlies je niet in een biedersoorlog
Bepaal van te voren - met een hypotheekadviseur - je budget. En wijk daar niet van af. Wees bereid om je droomhuis te laten gaan. Misschien kun je op korte termijn ”winnen” met het hoogste bod. Maar met een te hoge prijs, ben je uiteindelijk alsnog een verliezer.

5. Kijk ruimer
Zijn de meeste huizen snel weg? Kijk dan ook eens naar wat al langer te koop staat dan gemiddeld in die buurt. Daar willen de verkopers misschien nog wel iets van de vraagprijs afhalen - maar vergeet niet een goede bouwinspectie te laten doen.