2016: senator Lindsey Graham meldt zich namens Republikeinen

Hij is bang dat de wereld “uit elkaar valt” en daarom doet Lindsey Graham, senator voor de Republikeinen namens South Carolina, een gooi naar het presidentschap in de Verenigde Staten. De 59-jarige Graham injecteert een politiek geluid dat vooral op het buitenlandbeleid gericht is in een inmiddels al drukbezette groep hoopvolle Republikeinen.

Senator Lindsey Graham.
Senator Lindsey Graham. Foto AP/ Manuel Balce Ceneta

Hij is bang dat de wereld “uit elkaar valt” en daarom doet Lindsey Graham, senator voor de Republikeinen namens South Carolina, een gooi naar het presidentschap in de Verenigde Staten. De 59-jarige Graham injecteert een politiek geluid dat vooral op het buitenlandbeleid gericht is in een inmiddels al drukbezette groep hoopvolle Republikeinen.

Graham is absoluut een underdog in die groep, waarin ook al namen als Jeb Bush, Marco Rubio, Ted Cruz en Rand Paul zitten, en in de peilingen legt hij het ook tegen deze ‘grotere’ namen af. Maar hij kan zich wel degelijk onderscheiden in deze groep. Graham, ex-advocaat en -rechter bij de luchtmacht, staat vanwege zijn ervaring met het buitenland - hij bezocht Irak en Afghanistan al meerdere keren - bekend als autoriteit op het gebied van internationale betrekkingen.

Graham verwees in zijn toespraak tijdens zijn bekendmaking naar die ervaring:

“I am running for president of the United States because I am ready to be commander-in-chief on day one…to defend our nation with a sound strategy, a strong military, stable alliances and a steady determination. (…) I have more experience with our national security than any other candidate in this race. That includes you, Hillary.”

Harder buitenlandbeleid

Graham is volgens persbureau AP ook al vrij expliciet geweest over wat hij wat betreft het buitenlandbeleid anders zou doen dan president Obama, en dan met name op het gebied van het Midden-Oosten. Zo is hij kritisch over Obama’s beslissing om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Irak, vindt hij dat Iran harder aangepakt moet worden vanwege zijn nucleaire programma en pleit hij voor harder ingrijpen tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Ook opperde hij al een krachtiger interventie in Libië dan de no-flyzone die Obama verkoos.

Gematigd over binnenland

Tegelijkertijd staat Graham als gematigd bekend wat betreft zijn binnenlandse beleid. Hij wordt gezien als een senator die op veel gebieden, waaronder immigratie en klimaatverandering, probeert tot overeenstemming te komen met Democraten. Dat maakt hem volgens The New York Times vatbaar voor kritiek vanuit zijn eigen partij: hij klinkt vaak als een Democraat.

Graham zit sinds 2002 in de Senaat. Daarvoor zat hij acht jaar in het Huis van Afgevaardigden. Hij kreeg nationale bekendheid toen hij deel uitmaakte van de gerechtelijke commissie tijdens de impeachmentprocedure rond toenmalig president Bill Clinton.