Onderzoekscollectief: Russen manipuleerden satellietbeelden van MH17-ramp

Russische ‘bewijzen’ rond het neerschieten van vlucht MH17 zijn vervalst. Die conclusie trekt het journalistieke onderzoekscollectief Bellingcat na analyse van satellietfoto’s die vorige zomer werden gepresenteerd door het Russische ministerie van Defensie.

Volgens de Russen is het mogelijk dat MH17 werd neergehaald door de Oekraïense luchtafweer. Op 21 juli presenteerde het Russische ministerie van Defensie satellietfoto’s die Oekraïense Boek-raketinstallaties zouden laten zien bij het dorpje Zarosjtsjenske, binnen het bereik van MH17.

Volgens Bellingcat is er echter aantoonbaar geknoeid met een aantal foto’s. Analyse van de pixeldichtheid op de foto’s laat zien dat de Boek-installaties in de foto’s zijn geplakt met Adobe Photoshop, zo stelt Bellingcat. Een vergelijking met opnamen van dezelfde locatie laat ook zien dat de foto’s van het Russische ministerie van Defensie niet zijn gemaakt rond 17 juli 2014 (de dag van de crash), maar eerder.

De Russische ‘versie’ van de omstandigheden van de vliegramp speelt een grote rol in het onderzoek van de Nederlandse autoriteiten, die elke schijn van partijdigheid willen vermijden. Eerder dit jaar reisde een delegatie van het Landelijk Parket naar Moskou, om Russisch bewijsmateriaal in te zien.

In de afgelopen maanden zijn de Russische claims stuk voor stuk ondergraven. De theorie dat een Oekraïens gevechtsvliegtuig MH17 heeft neergehaald, is niet houdbaar gebleken – in een recent onderzoeksrapport stellen Russische ingenieurs zelf ook dat de Boeing 777 waarschijnlijk is neergeschoten met een Boek. Uit een rapportage van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt ook dat MH17 niet sterk afweek van zijn koers, zoals de Russen stelden. Verder blijkt dat de foto van een Boek-installatie na de crash (met missende raket) niet is genomen op Oekraïens grondgebied, zoals de Russen claimen, maar in het door rebellen gecontroleerde Loegansk. „Met dit nieuwe rapport’’, schrijft Bellingcat op zijn site, „blijkt dat de vier grote stellingen, geponeerd op de persconferentie van het Russische ministerie van Defensie, allen onwaar zijn.” Journalistiek onderzoek trok de Russische satellietfoto’s al eerder in twijfel. Ook de Oekraïense autoriteiten hebben al laten weten dat de foto’s volgens hen nep zijn.