Virtuoos gitaarspel rond funkritmes

Multi-love is een cd die je nauwelijks durft te draaien, want ook schoonheid kan ondraaglijk zijn. Niet dat de Nieuw-Zeelandse Amerikaan Ruban Nielson behaagziek speelt, integendeel. De muziek van zijn trio Unknown Mortal Orchestra bestaat uit virtuoos gitaarspel rond een skelet van funkritmes, met een huid van stoffige productie. Deze ongewone combinatie, soms aangevuld met Mariachi-trompetten, strijkt tegen de haren in en zwalkt langs de genres. Maar als de krachten elkaar tegenkomen, gebeurt er iets wonderbaarlijks. Dan doemt een vederlicht dansbaar nummer op, met prachtige meerstemmige zang. De studieuze muziek krijgt steeds een ontspannen catharsis. Multi-Love ontstond in een periode van huwelijksexperiment: een jonge vrouw werd de geliefde van Nielson en zijn echtgenote, en woonde bij hen in. Door immigratieregels verliet ze het land, en verliep het contact telefonisch. Ziedaar de achtergrond van het fantastische Can’t Keep Checking My Phone.