Utrechtse ‘serieverkrachter’ weigert observatie in Pieter Baan Centrum

Rechtbanktekening van Gerard T. (links), zijn advocaat Maarten Krikken en de twee officieren van justitie.
Rechtbanktekening van Gerard T. (links), zijn advocaat Maarten Krikken en de twee officieren van justitie. Foto ANP/ Aloys Oosterwijk

De vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter Gerard T. heeft officieel bezwaar gemaakt tegen observatie in het Pieter Baan Centrum, waar hij een persoonlijkheidsonderzoek zou moeten ondergaan. Dat werd vandaag duidelijk in de rechtszaak tegen de 52-jarige T.

Twitter avatar AnneVegterlo Anne Vegterlo RC wil dat T. onderzocht wordt in het Pieter Baan Centrum, maar Krikke, de advocaat van T. gaat daartegen in beroep.

T. wordt vervolgd voor in totaal vier verkrachtingen. In achttien andere gevallen is er onvoldoende bewijs tegen hem, omdat de verdenkingen niet ondersteund werden door DNA-materiaal.

T. wil onder meer geen opname omdat het Pieter Baan Centrum in Utrecht zit en hij bang is herkend te worden. Een onderzoek naar zijn geestelijke toestand is echter volgens het Openbaar Ministerie wel nodig vanwege de ernst van de misdrijven en het feit dat hij volledig weigert mee te werken aan het onderzoek. Onze correspondent Anne Vegterlo, aanwezig bij de zaak, vindt het bezwaar daarom ook interessant:

“Hij wil absoluut niet meewerken aan het onderzoek. Hij zwijgt en wil dus ook niet onderzocht worden. Terwijl dat voor het proces wel echt belangrijk is, juist omdat hij zwijgt en de rechtbank dus op een andere manier graag iets over zijn persoonlijkheid te weten wil komen.”

Serieverkrachter in jaren 90 actief

De Utrechtse serieverkrachter was in de jaren 90 actief in en rond Utrecht en zorgde toen voor grote onrust. Er werden tussen 1995 en 1996 speciale busjes ingezet op universiteitscentrum de Uithof, zodat vrouwen niet meer alleen in die omgeving hoefden te fietsen. Struiken werden kortgeknipt om potentiële schuilplaatsen te verwijderen en vrouwen konden cursussen zelfverdediging volgen. Op een zeker moment gingen agenten verkleed als vrouw het bos in om de dader uit de tent te lokken, maar na 2001 werd het ineens stil rond de Utrechtse serieverkrachter.

In 2011 kwam een wetenschapper met nieuw bewijs dat erop wees dat de Utrechtse serieverkrachter uit De Bilt moest komen. Het leek een doorbraak, maar tot een arrestatie kwam het toen niet. Vorig jaar jaar juli werd T. na een DNA-match in drie verkrachtingszaken aangehouden die aan de serieverkrachter werden toegeschreven.