Titelhouder Sjarapova vroegtijdig uitgeschakeld op Roland Garros

De Russische tennisster Maria Sjarapova werd vroegtijdig uitgeschakeld op Roland Garros.
De Russische tennisster Maria Sjarapova werd vroegtijdig uitgeschakeld op Roland Garros. Foto EPA/ Caroline Blumberg

De Russin Maria Sjarapova, de nummer twee van de wereld, is vroegtijdig uitgeschakeld op Roland Garros. De regerend kampioen van de grand slam in Parijs verloor in de vierde ronde in twee sets van de Tsjechische Lucie Safarova, die als dertiende geplaatst is: 6-7 (3), 4-6.

Twitter avatar rolandgarros Roland Garros .@luciesafarova gets her 1st win over Maria #Sharapova since 2010, upsetting the World No.2 7-6(3) 6-4. #RG15 http://t.co/Zx2Ek8ASE2

Voor het eerst sinds 2010 ligt Sjarapova al zo vroeg uit het graveltoernooi in de Franse hoofdstad. Sindsdien won ze het twee keer (2012 en 2014), verloor ze een finale en haalde ze een keer de halve finales.

Het verlies van Sjarapova kwam volgens persbureau AFP uit het niets. De Russin had last van een verkoudheid en hoestte ook vandaag tussen punten door, maar ze had haar eerste drie wedstrijden met gemak gewonnen; ze gaf in totaal maar zeventien games weg. Safarova was vandaag de betere: ze sloeg meer winners en maakte minder onnodige fouten.

Weinig toppers over

Met het vertrek van Sjarapova liggen alle vier halvefinalisten van vorig jaar er al uit. Eerder verloren Eugenie Bouchard (eerste ronde), Simona Halep (tweede ronde) en Andrea Petkovic (derde ronde) al vroeg in het toernooi. Er zijn nog drie speelsters uit de top tien actief in Parijs: Serena Williams, de Amerikaanse onbetwiste nummer een van de wereld, Petra Kvitova (4) en Ana Ivanovic (7).

Safarova treft in haar eerste kwartfinale in Parijs de Spaanse Garbine Muguruza, de nummer 21 van de plaatsingslijst. Zij versloeg eerder de Italiaanse Flavia Pennetta (28) in twee sets: 6-3, 6-4.