Wipsnavelkraai is zuinig op zijn gereedschap

Op een goed stuk gereedschap moet je zuinig zijn. Dat weten wipsnavelkraaien net zo goed als mensen. Deze kraaien (Corvus moneduloides) komen oorspronkelijk uit Nieuw-Caledonië, bij Australië. Ze staan erom bekend dat ze slim en inventief zijn. Ze gebruiken stokjes om insecten of ander voedsel mee uit gaten in boomtakken te pulken.

Wipsnavelkraaien bewaren hun stokje als ze dat even niet nodig hebben, beschrijven Britse onderzoekers in Proceedings of the Royal Society B. Een nieuw stokje zoeken kost tijd en moeite. Terwijl ze hun buit opeten, klemmen ze het stokje onder hun poot zodat het niet naar beneden valt. Of ze steken het in een holletje in de boom.

De kraaien zijn zuiniger op hun stokje, zagen de onderzoekers, als ze hoog in de boom voedsel zoeken – en naarmate de prooi lastiger te eten is. Bijvoorbeeld omdat het een giftige schorpioen of grote hagedis is die ze eerst uit elkaar moeten trekken. Dan steken de kraaien het stokje bij voorkeur in een boomholletje, in plaats van het onder de poot te klemmen. Een bijbehorend filmpje laat mooi zien hoe boos een kraai krijst als hij zijn stokje toch laat vallen.