Quiz over pesten

Haal je koffie voor ál je collega’s of sla je die ene altijd over?

beeld iStock

Ongeveer een op de dertien. Zoveel mensen worden op het werk weleens gepest door collega’s of leidinggevenden. Minister Lodewijk Asscher begint daarom vandaag aan zijn campagne om pesten op het werk tegen te gaan. Want, zo schrijft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een persbericht, “kleine pesterijen kunnen voor een collega grote gevolgen hebben”.

Ongewenst handtastelijk worden, een collega opsluiten in de bezemkast omdat hij vervelend doet, die ene homoseksuele collega ten overstaan van de hele afdeling belachelijk maken - duidelijke pesterijen.

Maar het grootste deel van het pesten gebeurt onbewust, zegt psychologe Adrienne Hubert, die veel onderzoek doet naar pesten op het werk.

“Bijvoorbeeld het sociaal isoleren van mensen komt vaak voor. Dan vragen mensen die ene collega niet mee met de lunch, omdat die niet bij de vriendengroep hoort. Dat lijkt op zich niet erg - iemand mag toch zelf weten met wie hij luncht? Maar als het steeds dezelfde persoon is, is dat vervelend.”

Pest jij wel eens onbewust een collega? Doe onze test. En wel eerlijk invullen, hè?