Opinie

Voor heel even geloofde ik Vincent

Voor ik Vincent gisteren kon bellen, moest hij naar de kerk. Wílde hij naar de kerk. Vincent (24) is christelijk opgevoed, maar hij kiest zelf voor het geloof. Vrijdag schreef ik over vreemdgaan en hoe je daar niet moeilijk over moet doen. Ik denk namelijk dat we elkaar vooral pijn doen met romantische idealen. Maar voor Vincent hoort trouw zijn bij de liefde.

Hij vindt dat liefde iets is tussen twee personen. „Intimiteit deel je niet met Jan en alleman. Of Jan en allevrouw, in mijn geval.”

Vincent heeft nog nooit een vriendin gehad en hij wil maagd blijven voor die ene waarmee hij ook zal trouwen. „Met het huwelijk doe je een belofte aan God. Het is een verbond dat je met z’n drieën sluit. Je belooft om voor elkaar te zullen zorgen, elkaar te steunen. Rationeel kan ik wel begrijpen dat je in een relatie, wanneer het even minder gaat of er geen seks meer is, geneigd bent om het ergens anders te zoeken, maar liefde moet dieper gaan dan alleen dat momentje van seks.”

„Natuurlijk denk ik ook weleens: de dingen uit de wereld zijn veel interessanter dan de dingen die God met me voor heeft. Ik ben niet zo’n charmeur en kan soms lichtelijk jaloers zijn op vrienden die de ene vrouw na de andere scoren.”

Misschien heeft hij makkelijk praten. Zijn beste vriend, ook christelijk, krijgt altijd alle aandacht in de kroeg. „Hij wordt meer op de proef gesteld.”

„Het is niet zo dat ik de hel vrees, ik wil gewoon handen en voeten geven aan mijn geloof en niet als een consument in de kerk zitten. Jezus is vrij radicaal. Hij zegt niet: verdedig mijn koninkrijk op zondagochtend van tien tot twaalf. Jezus zegt ook niet, heb elkaar ‘een beetje’ lief. Ik wil naleven wat Hij voorschreef – hoop, liefde, verdraagzaamheid – en niet alleen wanneer het uitkomt.”

„Wanneer iemand vreemdgaat, veroordeel ik hem niet. Wat hij doet veroordeel ik wel. Ik keur het niet goed. Maar het hoeft niet zo te zijn dat die persoon ook verkeerd is. Als je intimiteit en seks met iedereen deelt, zonder exclusiviteit, wat voor waarde heeft het dan nog?”

Ik ben niet christelijk opgevoed. Wanneer ik aan Jezus denk, denk ik aan een ultieme liefhebber en een oneindig deelbaar lichaam - daar komen de hosties immers vandaan.

Ik geloof dat de diepte van exclusiviteit ook met meerdere mensen (tegelijk) kan worden beleefd, omdat liefde en intimiteit in allerlei verschillende en verrassende vormen kan bestaan.

Vincent: „Iedereen moet doen wat hij zelf wil, maar ik denk dat ik het redelijk bij het rechte eind heb.”

Amen, denk ik even, want zijn sterke overtuiging is verleidelijk. Charmant, bijna. Blijkbaar ben ik iemand van ‘beetjes’. Zondagmiddag voor borreltijd is het moment dat ik Vincents moraal volg.