Shia LaBeouf acteert in bizar project, en het internet parodieert erop los

Shia LaBeouf (o.a. Transformers) leende zijn acteerkunsten voor een afstudeerproject van Britse kunststudenten. Het resultaat is een bizarre video, die lijkt op een lange auditietape. Eén onderdeel houdt mensen online met name bezig, en dat heeft geleid tot vele parodieën.

Een gedicht voordragen van Charles Bukowski, een en hetzelfde zoemgeluid maken terwijl hij voor een foto van een blok boter staat. Er waren eigenlijk geen grenzen aan wat afstuderende studenten beeldende kunst van het Britse Central Saint Martins als verzoekje mochten indienen: ter introductie van hun afstudeerprojecten zou acteur Shia LaBeouf de wensen uitvoeren voor een scherm met daarop een achtergrond van hun keuze, alles volgens de studenten passend bij hun werk. Kijk je de in totaal 36 minifilmpjes achter elkaar, dan krijg je de indruk van een bizarre auditietape van de acteur.

De hele video, maar dan nog zonder de achtergronden die de studenten moesten aanleveren:

#INTRODUCTIONS, zoals het performanceartproject heet, is niet alleen het werk van LaBeouf. De acteur, vooral bekend van films als Transformers en Fury, werkt de laatste anderhalf jaar samen met kunstenaarsduo Luke Turner en Nastja Säde Rönkkö en deze afstudeerbijdrage is het nieuwste werk van het trio. Tegenover The Guardian legden ze eerder deze week uit waarom ze wilde samenwerken met de studenten:

“Right from the beginning, our collaboration has been about human interaction and expression across networks,” they said. “The fact that in this connected world that we are all seeking the sense of humanity in the shared experience and a way of expressing and articulating ourselves sincerely. The audience for our projects and experiences are as much part of the work as we are – they complete the work. It comes from this idea that we are all artists really, and we are all expressing ourselves more than ever across Twitter and social media. The Central Saint Martins students seemed to get that intuitively.”

De drie waren al eens verantwoordelijk voor enkele publiciteitsstunts. Zo ging LaBeouf onder het motto van performance art al eens met een papieren zak over zijn hoofd met daarop ‘I am not famous anymore’ over de rode loper bij de première van de film Nymphomaniac van Lars von Trier. Ook een stuk genaamd #IamSorry was van de drie. LaBeouf zat daarvoor in een galerie in Los Angeles achter een tafel met de eerdergenoemde zak over zijn hoofd en nodigde mensen uit om in stilte met hem te zitten. Het was een reactie op een incident waarbij LaBeouf beschuldigd werd van plagiaat bij het maken van een korte film.

Parodieën

Er is één specifiek kort stukje in de video van dertig minuten die LaBeouf voor de studenten maakte dat eruit springt. Voor één van hen maakte LaBeouf een motivatievideo, en wel een bijzonder intense. Druk gebarend schreeuwt hij dingen als ‘just do it’ en ‘if you’re tired of starting over, stop giving up’. Of het mensen daadwerkelijk in hun dagelijkse leven gemotiveerd heeft, geen idee, maar het heeft in ieder geval wel het beste naar boven gehaald in de grappenmakers online.

Het bewuste fragment:
https://youtu.be/nuHfVn_cfHU

Want zo’n groen scherm als waar de acteur voor staat, dat biedt mogelijkheden. Inmiddels zijn er al vele parodieën gemaakt, vele waarvan te vinden zijn op een speciale Reddit-pagina genaamd ‘MotivaShian’:

LaBeoufs speech als Ted Talk:

LaBeouf in Star Wars:

LaBeouf in The Avengers:

En natuurlijk: LaBeouf als het nieuwe boegbeeld van sportmerk Nike: