Schubert is bij Schiff klinkende openbaring

András Schiff is een bekeerling. Schreef de Hongaar in de jaren tachtig nog laatdunkend over de historische uitvoeringspraktijk, nu doet hij precies wat hij toen onwenselijk achtte: Schubert spelen op fortepiano. Sterker, Schiff is van mening dat iedere serieuze pianist de oude instrumenten zou moeten bestuderen. Op zijn nieuwste dubbel-cd laat hij horen waarom. Zijn instrument (Franz Brodmann, ca. 1820) heeft een fluwelen middenhoog register, lichte maar geprononceerde bassen en de hoogste tonen klinken met het due corde-pedaal ingedrukt harpachtig mild. Het verleidt Schiff om nog meer op zoek te gaan naar de binnenwereld van Schuberts pianowerken. Hartstochtelijk en vol variatie in tempo gidst hij je door de Sonate in Bes (D.960). De Vier Impromptus (D.935), met lekker aangezette syncopen in het slotdeel, zijn een openbaring. Hij biedt een zeldzaam inzicht in enkele van Schuberts mooiste werken terwijl het instrument blootlegt wat een groots musicus Schiff is.