Saoedi-Arabië executeerde dit jaar al meer mensen dan in heel 2014

De eerste helft van dit jaar hebben de autoriteiten in Saoedi-Arabië al negentig executies uitgevoerd. Dat zijn er twee meer dan in heel 2014. 41 mensen werden ter dood veroordeeld voor drugsdelicten waar geen geweld bij is gebruikt, zoals drugssmokkel. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vandaag. Amnesty International meldde eerder al dat het aantal executies in Saoedi-Arabië sinds begin dit jaar het hoogste is in ruim dertig jaar.

Een deel van de gevangenen die tot nu toe zijn terechtgesteld, werd volgens staatspersbureau Saudi Press Agency veroordeeld voor misdaden waar volgens het islamitische recht een bepaalde strafvorm op van toepassing is. De straf van de overige 49 veroordeelden werd opgelegd op basis van eigen inzicht van de rechter, meldt HRW. De autoriteiten willen met de doodstraf vooral een voorbeeld stellen.

De meeste ter dood veroordeelden komen uit Saoedi-Arabië, maar onder hen zijn ook 39 buitenlanders. Pakistanen vormen de grootste groep buitenstaanders. Dertien van hen werden veroordeeld voor het smokkelen van heroïne. Ook ter dood veroordeelde nummer negentig was een Pakistaanse drugscrimineel.

Iran heeft sinds begin dit jaar naar schatting 340 mensen terechtgesteld. Tussen 9 en 28 april zouden 98 mensen zijn opgehangen, schrijft HRW op basis van gegevens van de Verenigde Naties.