Rekenkamer: noodhulp Griekenland komt niet meer terug

Reuters / Alkis Konstantinidis
Reuters / Alkis Konstantinidis De 240 miljard euro aan noodhulp die aan Griekenland is verstrekt, komt waarschijnlijk niet meer terug, zegt Kees Vendrik van de Rekenkamer.

De 240 miljard euro aan noodhulp die aan Griekenland is verstrekt, komt waarschijnlijk niet meer terug. Dat zegt Kees Vendrik, lid van de Algemene Rekenkamer, in het televisieprogramma Radar dat vanavond wordt uitgezonden.

Volgens Vendrik is het zeer onzeker of Nederlandse belastingbetalers iets terug zullen zien van de steun aan Griekenland.

“Zoals de vooruitzichten nu zijn, is het denk ik fair om te zeggen dat we daar een hard hoofd in moeten hebben.”

Dit staat haaks op de garantie die in 2010 door oud-minister van Financiën, Jan Kees de Jager, werd gedaan. Hij beloofde destijds dat alles met rente zou worden terugbetaald, omdat er goede afspraken met de Grieken waren gemaakt.

Had Griekenland dan meer moeten bezuinigen? Vendrik antwoordt ontkennend:

“Eigenlijk is Griekenland geplaagd door alle denkbare economische kwalen: een acute begrotingscrisis, een financiële crisis, een economische crisis, een concurrentiecrisis, belastingontduiking en een staatsapparaat en belastingdienst die niet goed functioneren. De Griekse politiek heeft, onder druk van de trojka, een bezuinigingstempo gevolgd dat zelden in de geschiedenis is vertoond. En desondanks hebben de Grieken een economie die bijna niet groeit. Je wenst ze een keer licht aan het einde van de tunnel toe.”

Uit onderzoek blijkt dat maar 11 procent van de noodhulp in de Griekse publieke sector terecht is gekomen, weet persdienst ANP. De rest van het geld is hoofdzakelijk teruggevloeid naar buitenlandse banken die geld hadden uitstaan in Griekenland.

1,6 miljard moet deze maand terug

Griekenland onderhandelt momenteel met de trojka van ECB, IMF en Europese Commissie over extra bezuinigingen. Pas als er een akkoord ligt willen de ministers van Financiën uit de eurozone groen licht geven voor de noodsteun. Het huidige noodsteunpakket loopt 1 juli af.

En Griekenland moet deze maand 1,6 miljard euro terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waarvan 300 miljoen al aanstaande vrijdag. Terwijl Griekenland dat geld, volgens een minister, niet heeft. “Zo simpel is het.”

Gaat het terugbetalen lukken? Twijfelachtig, schreef onze correspondent in Brussel Stéphane Alonso vandaag in NRC Handelsblad (€):

“Behalve bluf, is er ook sprake van groeiende radeloosheid. Tot nu toe zijn de Grieken niet in gebreke gebleven, maar het is op het randje. Voor de vorige IMF-aflossing (750 miljoen euro op 12 mei) moest een beroep worden gedaan op een eigen, Grieks potje bij datzelfde IMF. Maar de trukendoos begint leeg te raken.”