Projectdenken deed ICT-project Defensie de das om

Minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert
Minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Probleem is niet de slechte leiding bij ICT-projecten, maar ‘het project’ als vorm. Vrees het experiment niet, betoogt programmeur Gerbrand van Dieijen.

De opzet van een militaire missie is als het ontwerpen van een nieuwe organisatie, schreef NRC Handelsblad op 2 mei. Uit alle hoeken en gaten moet Defensie dan mensen, materiaal en kennis trekken én koppelen. En wel zo dat de selectie op het juiste moment getraind en inzetbaar is. Een lastige klus, maar met ERP, beter bekend als het automatiseringssysteem SPEER, zou dat tegenwoordig moeten kunnen.

De klap was dan ook groot toen minister Jeanine Hennis (Defensie, VVD) vorige maand het tegendeel beweerde. „Voor het leggen van die complexe puzzel is ERP niet geschikt.” Haar ministerie begon in 2004 al aan de bouw van ERP. En nu, elf jaar later, wil ze er de stekker uittrekken.

Volgens officiële cijfers is er 433 miljoen euro uitgegeven. Een groot deel van de miljoenen ging naar externe leveranciers als Capgemini en CGI. De Algemene Rekenkamer komt overigens op 900 miljoen euro aan kosten uit. De belofte was dat die miljoenen terugverdiend zouden worden. Veelgehoord voorbeeld: mariniers die vrachtwagens kopen voor een missie in Eritrea terwijl de landmacht nog vrachtwagens over heeft.

Lees verder (€)

Gerbrand van Dieijen is freelance programmeur en werkt voor bedrijven, individuen en overheden.