‘Pgb-aanvragen goedgekeurd zonder toetsing - nieuwe tegenvaller dreigt’

De Sociale Verzekeringsbank heeft 60.000 aanvragen voor persoonsgebonden budgetten ‘ambtshalve’ goedgekeurd zonder de rechtmatigheid te toetsen. Staatssecretaris Van Rijn heeft hiertoe onder druk van de Tweede Kamer opdracht gegeven, zodat het geld direct kon worden overgemaakt aan pgb-houders, meldt het Financieele Dagblad. Dit betekent dat later alsnog kan worden bepaald dat ten onrechte geld is overgemaakt.

Het kantoor van de Sociale Verzekeringsbank in Rotterdam.
Het kantoor van de Sociale Verzekeringsbank in Rotterdam. Foto ANP / Lex van Lieshout

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft 60.000 aanvragen voor persoonsgebonden budgetten (pgb’s) ‘ambtshalve’ goedgekeurd zonder de rechtmatigheid ervan te toetsen. Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft hiertoe onder druk van de Tweede Kamer opdracht gegeven, zodat het geld direct kon worden overgemaakt aan pgb-houders, meldt het Financieele Dagblad. Dit betekent dat mogelijk later alsnog kan worden bepaald dat ten onrechte geld is overgemaakt.

De SVB is de overheidsorganisatie die is belast met het verwerken en uitbetalen van pgb-declaraties. Daarmee zijn de laatste tijd grote problemen: de SVB blijkt al maanden niet in staat tienduizenden rechthebbenden hun budgetten bijtijds uit te betalen. Van Rijn stond de afgelopen tijd onder druk vanwege de problemen.

Oprechte excuses

De opdracht om de aanvragen direct te honoreren betekent dat later wordt bekeken of aan alle voorwaarden is voldaan. De aanvragen worden handmatig gecontroleerd. Mocht de aanvraag niet correct blijken, dan kan het geld worden teruggevraagd. De kans bestaat dat niet al het geld kan worden teruggevorderd, schrijft het dagblad. En dat zou weer een gat slaan in het budget van gemeenten en verzekeraars.

SVB-voorzitter Nicoly Vermeulen bood vorige week tijdens een debat in de Tweede Kamer haar “oprechte excuses” aan voor alle problemen met de pgb’s. Bij de instelling bestaat volgens het FD nu al angst voor nieuwe maatschappelijke onrust, als mensen straks te horen krijgen dat hun aanvraag toch onjuist was.