Cultuur

Nooit meer een saucijzenbroodje eten op de Zuidas

Foto NRC

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Een voedsel vervangende shake drinken
Wie: Julian Sarkinovic oprichter en eigenaar van Jake

Ergens spreekt het wel tot de verbeelding. Een voedingsshake die ‘echt’ eten overbodig maakt. Driemaal daags een exact uitgebalanceerd poedertje van voedingsstoffen met wat water mengen en klaar is kees. De Amerikaan Rob Rhinehart ontwikkelde zo’n voedselvervanger, Soylent geheten, met als doel het menselijk lichaam van alle voedingsbehoeften te voorzien zonder tijd, geld of moeite te spenderen aan het bereiden ervan. Hij testte het zelf uit en hield daarover een blog bij: ‘How I stopped eating food’. Opmerkelijk genoeg sprak dat veel Amerikanen aan want met  een crowdfundingscampagne wist Rhinehart drieënhalf miljoen dollar op te halen waarmee hij een commerciële variant op het goedje kon ontwikkelen. De eerste Soylent-bestellingen in de Verenigde Staten werden een jaar geleden verzonden.

Saucijzenbroodje

Toen Julian Sarkinovic van Soylent hoorde, werkte hij nog op de Zuidas als consultant bij Ernst&Young. Voeding zonder gedoe en nog goedkoop ook? Dat is iets voor de Nederlandse markt, dacht hij. Na wat wikken, wegen en dagdromen over een Soylent-achtige onderneming besloot hij vorig jaar zomer samen met vriend Frank de Wijk ‘Jake’ op te richten.

Sarkinovic neemt een sipje uit een grote plastic beker van een lobbige, roomkleurige substantie. “Het smaakt een beetje naar koekjesdeeg en gesmolten vanille-ijs”, mompelt hij terwijl hij doorslikt. “Best ehm… lekker.”

Maar het gaat natuurlijk niet om de smaak. Wie lekker wil eten moet naar een restaurant gaan of zelf uitgebreid koken. Maar hoe vaak heb je daar nou geld of tijd voor, vraagt Sarkinovic zich af. “Hoe vaak ik wel niet op station Zuid weer eens een ranzig saucijzenbroodje stond weg te happen omdat ik haast had.”

Julian Sarkinovic hoeft de rest van de dag niets meer te eten.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Oma’s ovenschotel

Zijn moeder verklaarde hem voor gek toen hij zijn goedbetaalde baan opzegde en al zijn spaargeld in zijn onderneming stak, maar Sarkinovic is ervan overtuigd dat er een grote markt is voor een product als Jake.

Plechtig verklaart hij: “Dit is geen hype à la superfoods, dit is de toekomst“. Daarom is het misschien zo dat de shake tot nog toe vooral populair is onder zogenaamde ‘Trekkies’; Star Trek-adepten die kicken op alles dat enigszins futuristisch aandoet. En inderdaad, het heeft iets Brave New Worldachtigs: mensen die hun lichaam voeden alsof ze machines zijn, zonder dat genot of traditie nog een rol speelt.

Maar Sarkinovic is vastbesloten zijn Jake shake uit deze obscure niche te trekken. Dat probeert hij door niet al te evangeliserend te zijn. “Je hoeft heus niet al je maaltijden door een shake te vervangen. Als je uit eten wil dan kan dat gewoon.” Sarkinovic zelf vervangt wel vaak zijn avondeten voor een shake. Behalve als zijn oma gravĉe na tavĉe, een Macedonische ovenschotel, gemaakt heeft. “Maar dan gaat het toch vooral om mijn oma – een ware beleving.”