Stemmende Turken veroorzaken files

De twee stembureaus waar Turkse Nederlanders drie dagen lang hun stem konden uitbrengen voor een nieuw parlement in Turkije, zijn vooral gisteren massaal bezocht. Op de laatste dag stonden op de A13 en de A4 kilometerslange files naar de stembureaus in Rijswijk en Deventer. 240.000 Turkse Nederlanders stonden geregistreerd. Op de A13 (Rotterdam -Den Haag) stond een file van 10 kilometer. 22.500 mensen brachten hun stem uit in Rijswijk. In Turkije zijn de verkiezingen volgende week zondag. Opvallend is dat vrouwen met een hoofddoek voor het eerst in het parlement kunnen komen. Vorig jaar konden Turken in het buitenland voor het eerst hun stem uitbrengen. Het land koos toen een nieuwe president. Winnaar Recep Tayyip Erdogan kreeg in Nederland naar verhouding veel meer stemmen dan in Turkije.