Michel Krielaars wint Bob den Uylprijs

Het reisboek Het brilletje van Tsjechov van Michel Krielaars is bekroond met de Bob den Uyl Prijs voor het beste Nederlandse reisboek van 2014. Dit maakte juryvoorzitter Andrée van Es gisterochtend bekend in het tv-programma VPRO Boeken.

In het bekroonde boek vertelt Krielaars, chef van de boekenbijlage van NRC Handelsblad en voormalig correspondent in Rusland, hoe hij zijn literaire held Anton Tsjechov achterna reist door Rusland. Krielaars sprak met arbeiders, winkeliers en boeren in een poging de ‘Russische ziel’ te doorgronden. Het juryrapport stelt: „Dankzij zijn oog voor kleine verhalen, die hij optekent in een soepele, vitale stijl, weet Krielaars de voor ons zo ondoorgrondelijke Russische ziel te verklaren zonder te vervallen in voorspelbaar pessimisme.”

Krielaars is met zijn boek ook genomineerd voor de Brusseprijs 2015, de prijs voor het beste journalistieke boek van het jaar. Die prijs wordt op 4 juni uitgereikt. In zijn recensie (22 maart 2014) voor NRC Handelsblad schreef Peter d’Hamecourt dat Krielaars het negentiende-eeuwse Rusland van Tsjechov knap aan het hedendaagse Rusland onder Poetin weet te koppelen: „Zelf houdt hij de hand van zijn geliefde schrijver stevig vast op de reis die hij onderneemt. Op die manier vloeit het Rusland van Tsjechov soepel over in het hedendaagse Rusland dat Krielaars doorkruist.”

De andere genomineerden waren Gerbert van der Aa (Terug naar Timboektoe, Koert Lindijer (De vloek van de Nijl), Peter Vermeersch (Ex) en Pieter Waterdrinker (De correspondent).