Lavrov vindt verontwaardiging over Russische zwarte lijst absurd

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov. Foto AP/ Pavel Golovkin

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, heeft de Europese kritiek op een zwarte lijst van 89 personen die het land niet meer in mogen gehekeld. Lavrov zegt zich “te schamen om de absurditeit van zulke logica uit te leggen”, schrijft persbureau AFP.

Vorige week werd bekend dat 89 Europeanen, onder wie vooraanstaande politici, van de Russische regering het land niet meer in mogen. Moskou noemt het een gerechtvaardigde reactie op de sancties die de Europese Unie Rusland heeft opgelegd vanwege de annexatie van schiereiland de Krim.

Op de lijst staan drie Nederlandse politici: PvdA-Kamerlid Michiel Servaes, Louis Bontes van Groep Bontes/Van Klaveren en VVD-europarlementariër Hans van Baalen. Ook op de lijst staan oud-vicepremier van Groot-Brittannië Nick Clegg, de Poolse oud-premier Jerzy Buzek en de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt.

Kritiek

Lavrov zegt dat alle 89 personen op de lijst staan omdat ze “actief een staatsgreep in Oekraïne hebben aangemoedigd”. Vanuit Europa is de kritiek groot: premier Mark Rutte zei vrijdag al dat de lijst “iedere fundering ontbeert” en “niet transparant en aanvechtbaar is”. De Europese zwarte lijst geeft nog aan tegen wie de sancties gelden en waarom. Bert Koenders, minister van Buitenlandse Zaken, ondernam diezelfde dag al actie door de tijdelijk zaakgelastigde van Rusland in Den Haag op het ministerie te ontbieden om zijn verontwaardiging uit te spreken.

Martin Schulz, voorzitter van het Europees parlement, noemde de inreisverboden zaterdag “onaanvaardbaar” en zei dat die het wederzijds vertrouwen verslechteren en een constructieve dialoog in de weg staan.