KNVB vindt Europees overleg over FIFA-schandaal niet zinvol meer

Michael van Praag (L) en KNVB-directeur Bert van Oostveen vrijdag bij de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA.
Michael van Praag (L) en KNVB-directeur Bert van Oostveen vrijdag bij de verkiezingen voor het voorzitterschap van de FIFA. Foto ANP / Koen van Weel

De KNVB voelt er weinig voor om dit weekeinde tijdens de finale van de Champions League met andere Europese voetbalbonden te praten over de problemen bij de FIFA. Dat zei directeur Bert van Oostveen vanavond na afloop van de algemene vergadering betaald voetbal in Zeist, zo meldt persbureau ANP.

Eerder wilde KNVB-voorzitter Michael van Praag de finale van het toernooi in Berlijn nog aangrijpen om met andere bonden in gesprek te gaan. Maar nadat zo veel Europese bonden tijdens de verkiezingen bij de FIFA tóch op Sepp Blatter stemden, heeft zo’n gesprek volgens Van Oostveen “niet zo veel zin meer”. Hij zei daarover:

“Ik zal nog contact opnemen met de UEFA om te vragen wat hun plannen zijn, maar zal daaraan toevoegen dat het wat ons betreft, gezien de verdeeldheid binnen de Europese voetbalbonden, op dit moment niet zo’n nuttige exercitie lijkt.”

Veel Europese bonden stemden op Blatter

Na de corruptieschandalen bij de bond rekende voorzitter Van Praag erop dat veel andere bonden niet op Blatter maar op diens concurrent, de Jordaanse prins Ali Bin Al Hussein, zouden stemmen. Achteraf bleek dat veel bonden Blatter toch een nieuwe termijn als FIFA-baas gunden. Naast veel Oost-Europese landen stemden onder meer Frankrijk, Spanje en IJsland op de Zwitser.

Blatter haalde na zijn herverkiezing hard uit naar de UEFA, de koepel van Europese voetbalbonden. Hij sprak zaterdag van een “haat, die niet alleen van één persoon bij de UEFA komt, maar van een organisatie, die niet begrepen heeft dat ik al in 1998 voorzitter ben geworden.”

Hij doelde daarmee ook op de voorzitter van de UEFA, Michel Platini, die eerder opriep tot het aftreden van Blatter. Aanleiding daarvoor was de arrestatie van enkele FIFA-leden, die verdacht worden van omkoping en afpersing. Volgens Blatter was het geen toeval dat dit schandaal precies twee dagen voor de verkiezingen naar buiten kwam.

Nog een schorsing bij Concacaf

Onder de gearresteerden was onder meer voorzitter Jeffrey Webb van de Concacaf, de bond voor Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben. Na de arrestatie van Webb zegde de Concacaf zowel Webb als secretaris-generaal Enrique Sanz de wacht aan. Vanavond maakte de ethische commissie van de FIFA bekend dat Sanz voorlopig geschorst is.

Lees ook in NRC Handelsblad: Europees ‘blok’ tegen Blatter blijkt poreus. (€)