Kijken: Bekroonde animatiefilm in de sfeer van ‘Up’

Fantasie, droom of werkelijkheid – wat gebeurt er soms in het brein van ouderen? Wat is echt en wat leeft er in hun herinnering? Dat is de vraag die deze tragische komedie opwerpt.

Moeder en zoon boven het fornuis in ' The Visit'.
Moeder en zoon boven het fornuis in ' The Visit'. Screenshot via Vimeo

Midden in de nacht dekt een oud vrouwtje (aardappelneus, grijze knot en montuurloze bril) de tafel. Het witte kleed, de onderborden en glazen rode wijn verraden de voorbereidingen voor een chique diner. Als haar zoon een onverwacht bezoek brengt, vraagt hij op bozige toon:

“Wat ben je aan het doen?”

De familie Linzer komt eten, zegt ze.

“Als de Linzers nog zouden leven, zouden ze 120 jaar oud zijn! Wees braaf, mam, en ga slapen.”

Fantasie of echt?

Fantasie, droom of werkelijkheid - wat gebeurt er soms in het brein van ouderen? Wat is echt en wat leeft er in hun herinnering? Dat is de vraag die deze tragische komedie (8 minuten) opwerpt. Het verhaal is inhoudelijk de moeite waard, maar ook mooi om naar te kijken: de stijl van de geanimeerde poppetjes doet denken aan de Disney/Pixar-film Up.

The Visit is al in 2010 gemaakt door de Oostenrijker Conrad Tambour, maar nu pas online te zien met Engelse ondertiteling. De animatiefilm is onderscheiden met allerlei prijzen, waaronder de prestigieuze Hamburg Animation Award.

Het verhaal belicht op een sympathieke manier de wrijving die kan ontstaan tussen kinderen en hun bejaarde ouders. “Ben je nou alweer vergeten het fornuis uit te zetten?” of “Ik heb je al honderd keer uitgelegd hoe internetbankieren werkt.” Ouderen die nog graag zelfstandig willen wonen en kinderen die dagelijks langskomen om een oogje in het zeil te houden. Uit liefde, maar dan toch uit hun slof schieten als ze iets zorgwekkends zien.

Herkenbare dynamiek tussen ouder en kind? Bekijk dan deze bekroonde animatiefilm:

The Visit from Die Trickfilmer on Vimeo.