Bondsraad: Na Spelen van Rio op één locatie trainen

De Nederlandse topjudoka’s gaan vanaf eind volgend jaar op één locatie trainen. Op deze plek kunnen zij hun sport combineren met wonen, studeren en werken. De bondsraad van de Judo Bond Nederland stemde zaterdag unaniem in met het principe-besluit dat het bondsbestuur al eerder had genomen.

Over de centralisering van het topjudo ontstond vorig jaar een groot conflict binnen de bond. Judoboegbeeld Cor van der Geest voerde felle oppositie tegen de plan om judoka’s op één plaats te laten trainen. Hij kreeg bijval van onder anderen Europees kampioen Kim Polling. Volgens de critici zou het plan het Nederlandse model van sterke concurrentie tussen de grote sportscholen ondermijnen. Juist de grote judobolwerken in Haarlem (Kenamju van Van der Geest) en Rotterdam (Budokan van Chris de Korte) waren de afgelopen jaren leveranciers van kampioenen.

Met name sportkoepel NOC*NSF vond dat het judo hard toe was aan een koerswijziging. Centrale begeleiding van de nationale selectie is noodzakelijk om de internationale concurrentie bij te kunnen houden, vindt ook de bondsleiding zelf. Het is nog niet bekend waar het CTO, het centrum voor topsport en onderwijs, komt te staan. Daar beslist het bestuur van de JBN binnenkort. (NRC)