Janneke Vreugdenhil. Recepten uit de Big Apple

New Yorker zijn in New York, dat vindt Marc Grossman nogal gewoontjes. Hij schroomt niet zich daarbij met Superman te vergelijken. Die is op aarde weliswaar een superheld, maar op zijn eigen planeet een doodgewone bewoner van Krypton. Saai dus, en daarom woont de man in Parijs. Zodat hij zich anders kan voelen dan Parijzenaren en dan New Yorkers, en zodat hij zich bovendien kan wentelen in zijn heimwee naar New York.

Vanuit die heimwee, die zich bij Grossman vooral op culinair gebied manifesteert, ontstond een kookboek getiteld New York, recepten uit de Big Apple. Een boek waarvan je met gemak zou kunnen stellen dat het een buitengewoon clichébeeld geeft van de keuken van New York. Het is een en al pancakes, donuts, cinnamon rolls, cherry pie, cheesecake, hamburgers, hotdogs, bagels, BLT en tuna melt sandwiches wat de klok slaat.

Maar. Ook al is de auteur in zijn voorwoord dan een behoorlijk onuitstaanbare snob, en ook al vormen de gerechten een line-up van de usual suspects, moet ik eerlijk toegeven dat ik het toch best een aantrekkelijk boek vind. Het heeft een stoer formaat en een pakkende cover. Het is rijkelijk voorzien van foto’s, zowel van de stad als van eten, en daarnaast van charmante pentekeningen. En het belangrijkste: de recepten zijn met zorg, ja bijna met liefde voor de lezer geschreven.

Dat laatste zit hem in kleine dingen. Bij een pompoentaart meldt Grossman dat je de pompoenpuree wanneer hij te dun is een nachtje kunt laten uitlekken in de koelkast. Bij BLT wenkt hij dat je hem toch vooral zo snel mogelijk moet serveren voor optimaal genot. Bij bialy’s (een populaire New Yorkse variant op de bagel) dat je je geen zorgen hoeft te maken als ze er onderling een beetje verschillend uitzien. En bij zaken die in porties gebakken moeten worden (latkes, hash browns, french fries) vermeldt hij, heel praktisch, hoe je ze in de tussentijd warm kunt houden.

Oh ja, dat moet ook nog even vermeld: het is bepaald geen boek voor mensen die bang zijn voor koolhydraten en vet. Minimaal de helft bestaat uit zoetigheid en gebakken toestanden. Maar wie zelf weleens hamburgerbroodjes, pop tarts of oreo cookies zou willen bakken, marshmellows zou willen maken of chocolate peanut butter cups, heeft aan Marc Grossman misschien wel een superheld.