Ingenieursbureau Grontmij komt in Zweedse handen

Het Zweedse Sweco is volgens Grontmij „de meest aantrekkelijke partner” voor het Nederlandse bedrijf.

Spoorzone Delft, een project waarbij Grontmij was betrokken. De naam Grontmij, sinds 1915, komt van GRondverbetering en ONTginningsmaatschappIJ.
Spoorzone Delft, een project waarbij Grontmij was betrokken. De naam Grontmij, sinds 1915, komt van GRondverbetering en ONTginningsmaatschappIJ. Foto Eagle Eyes Rotterdam

Het Nederlandse ingenieursbedrijf Grontmij gaat akkoord met een overnamebod van zijn Zweedse branchegenoot Sweco, die 354 miljoen euro voor Grontmij overheeft. Dat hebben de twee bedrijven vanochtend bekendgemaakt in een gezamenlijk persbericht.

Sweco wil 4,66 euro per aandeel Grontmij betalen. Dat is bijna 22 procent meer dan de slotkoers van Grontmij afgelopen vrijdag. Aandeelhouders die het bod accepteren, krijgen in ruil voor een aandeel Grontmij ruim een vijfde aandeel Sweco terug en 1,84 euro in cash.

In de ochtendhandel liep de koers van Grontmij vanmorgen zo’n 15 procent op – beduidend minder dan de 22 procent die Sweco bereid is te betalen bovenop de slotkoers van vrijdag.

Het bod van Sweco wordt gesteund door het bestuur van Grontmij en door 45 procent van de aandeelhouders van Grontmij. De twee bedrijven zouden samen 14.500 werknemers hebben en een omzet van 1,7 miljard euro, waarvan bijna 700 miljoen euro afkomstig is van Grontmij. Het nieuwe, gecombineerde bedrijf, zal de naam Sweco krijgen.

Een jaar geleden heeft Grontmij zijn „strategische opties” bekeken, zei bestuursvoorzitter Michiel Jaski vanochtend tijdens een persconferentie. Het bedrijf heeft een aantal moeilijke jaren beleefd. Vorig jaar leed Grontmij 21 miljoen euro verlies en het jaar daarvoor 15 miljoen verlies.

Een overname door een „sterke partner” was volgens de bestuurders en commissarissen van Grontmij „de beste optie” voor het bedrijf, zo vermeldt het persbericht. In dat kader heeft Grontmij met verschillende bedrijven gesproken. Sweco was „de meest aantrekkelijke partner”.

De voordelen van samengaan kunnen volgens Sweco en Grontmij oplopen tot 27 miljoen euro per jaar. Het overgrote deel daarvan, 90 procent, wordt in de komende vier jaar gerealiseerd. De samenvoeging zal ook eenmalige integratiekosten opleveren, van in totaal 50 miljoen euro. Omdat het hoofdkantoor in Zweden komt, zullen er in Nederland banen verdwijnen. Hoeveel is nog niet bekend. Het zal een „beperkt” aantal zijn, was alles wat Jaski er vanochtend over wilde zeggen.

Het kan zijn dat er een concurrerend bod komt, vóór de overname door Sweco door de aandeelhouders van Grontmij is goedgekeurd. In dat geval kan de deal nog mislukken.

De Nederlandse bestuurders, topman Jaski en financieel directeur Frits Vervoort, zullen „na enige tijd” na het samengaan terugtreden uit de raad van bestuur van Grontmij. Wel gaan ze eerst helpen de twee bedrijven te integreren. In de raad van commissarissen van Sweco neemt na de overname ten minste een commissaris zitting „met kennis van Grontmij”.

Ook maakte Grontmij vandaag bekend dat het een koper heeft gevonden voor zijn Franse activiteiten. De verkoop levert een verlies op van 24 tot 26 miljoen euro.