Sport

Goed hoor, dat je hardloopt. Maar je baas wordt gek van de blessures

foto iStock

Ziekteverzuim is te makkelijk in Nederland, zo vindt Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn (VVD). Werknemers zouden zich daarom moeten verzekeren tegen ziekten en blessures die ze buiten werktijd oplopen.

Juist daarom is preventie belangrijk, vindt minister van Sport Edith Schippers. Hardlopen is een van de populairste én meest blessuregevoelige sporten. Maar wat kosten die hardloopkwaaltjes eigenlijk?

Wil je deze week nog meedoen aan een hardloopwedstrijd? Kijk op NRC Q Run waar je kunt lopen.

Het aantal hardloopblessures stijgt, vooral onder beginnende lopers.

Hardlopen staat in de top vijf qua aantal blessures…

Volgens de laatst beschikbare gegevens uit 2013.

…ook omgerekend voor het aantal sporturen

Als meer mensen aan een sport doen, is het logisch dat er meer blessures zijn. Maar ook omgerekend voor het aantal sporturen blijken hardlopers blessuregevoelig.

Hardlopers blesseren zich voornamelijk door overbelasting, met name aan de knieën of onderbenen.

Maar wat kosten die blessures nou precies?

Hardlopers die zich bij de eerste hulp hebben gemeld of opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis kostten de maatschappij in 2012 ongeveer 8,3 miljoen euro, volgens een schatting van Veiligheid NL: 2,9 miljoen euro aan medische kosten en 5,4 miljoen euro door verzuim. Dat is minder dan één procent van de totale maatschappelijke kosten door sportblessures.

Maar dat zijn dan alleen nog de hardloopblessures waarvoor je in het ziekenhuis terecht komt. En dat gebeurt lang niet altijd. Ongeveer eenderde van de hardloopblessures wordt medisch behandeld, slechts één procent daarvan komt in het ziekenhuis. Het grootste deel van de geblesseerde hardlopers (130.000 behandelingen, 70 procent) komt bij de fysiotherapeut terecht. Deze kosten vallen buiten de basisverzekering.

Preventie

Ministers Schippers wil vooral aandacht voor de preventie van blessures bij de sporten met de meeste blessures, zo schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Casper Dirks van Veiligheid NL:

“Maar als het gaat om de maatschappelijke kosten is het beter je juist te richten op de sporten waar die kosten het hoogst zijn. Hardloopblessures komen veel voor, maar zijn vaak relatief licht. Bij bijvoorbeeld paardensport en wielrennen zijn de medische kosten en het verzuim vaak stukken hoger.”

Maar, het sporten levert natuurlijk ook wat op.

Onvoldoende bewegen kost de zorg ongeveer 907 miljoen euro per jaar. Dat is meer dan de ongeveer 500 miljoen die sportblessures kosten.

Nog maar ‘veilig’ een rondje hardlopen dus.