Hij haalde de overkant wél

Foto Antonio Parrinello/Reuters
Foto Antonio Parrinello/Reuters

De man in het wit heeft het overleefd, de barre tocht van Afrika naar Europa. Rode Kruis-medewerkers helpen hem na aankomst in Augusta, Italië. Gisteren meerde een boot vol vluchtelingen aan in de Siciliaanse haven: 454 waren in leven, 17 dood. De pogingen om migranten te redden die oorlog en honger in Afrika ontvluchten, nemen toe. De Europese grensbewakingsorganisatie Frontex heeft sinds vrijdag meer dan vijfduizend vluchtelingen gered op de Middellandse Zee. Onder de naam Operatie Triton, zoals de missie van Frontex heet, heeft de Europese Unie meer geld vrijgemaakt voor het redden van vluchtelingen. Ook Nederland gaat een bijdrage leveren aan de missie, werd afgelopen week bekend. Bij de reddingsactie van gisteren waren schepen uit meer dan zeventien landen betrokken. In totaal werden meer dan 25 boten onderschept die vanaf de Libische kust waren vertrokken. Per dag proberen zo’n 293 migranten uit Afrika per boot naar Europa te komen.