Europees ‘blok’ tegen Blatter blijkt poreus

Onder meer de Franse bond stemde voor Sepp Blatter, ondanks advies UEFA. „Een schandelijke vertoning”, zegt Michael van Praag van de KNVB.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter
FIFA-voorzitter Sepp Blatter Foto ANP

De wereld denkt niet zoals Europa, maar ook Europa denkt niet als Europa. Michel Platini, voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, had op „45 tot 50” stemmen van zijn 53 stemgerechtigde bonden gerekend voor kandidaat FIFA-voorzitter prins Ali bin Al-Hussein. Maar inmiddels stapelen berichten zich op dat meer Europese landen dan gedacht op Sepp Blatter hebben gestemd. Die won afgelopen vrijdag op het FIFA-congres in Zürich de presidentsverkiezing met 133 stemmen, tegen 73 voor de Jordaanse prins Ali.

Van Rusland en een aantal Oost-Europese landen was duidelijk dat ze voor Blatter zouden stemmen, maar ook de voorzitter van de Franse bond heeft bevestigd op Blatter te hebben gestemd. „Een schandelijke vertoning”, aldus KNVB-voorzitter Michael van Praag, die zich twee weken geleden terugtrok uit de race om het FIFA-voorzitterschap ten faveure van prins Ali. Hij zei bij Fox Sports dat hij „gedesillusioneerd” is dat tweederde van de wereld, en mogelijk eenderde van Europa, „dit regime in stand houdt”.

Volgens de Volkskrant, die zich baseert op drie bondsofficials van Europese landen die niet voor Ali hebben gestemd, zouden tot vijftien Europese landen zich niets hebben aangetrokken van het stemadvies van de UEFA.

David Bernstein, oud-voorzitter van de Engelse bond FA, reageerde bij de BBC op berichten dat zelfs tot achttien landen het stemadvies van de UEFA niet zouden hebben gevolgd. „Als dat waar is wordt het heel lastig om een eenduidig strijdplan op te stellen”, zei hij. Zijn opvolger Greg Dyke wil een FIFA-boycot nog steeds bespreken op een UEFA-vergadering komende zaterdag. „Daar zijn tien grote landen voor nodig, anders is het nutteloos.”

Maar het draagvlak daarvoor ontbreekt bij enkele andere grote landen. Ook Spanje zou als vanouds op Blatter hebben gestemd. Daarmee zou het front van grote landen gebroken zijn en blijkt de eendracht die Platini voorafgaand aan het FIFA-congres constateerde, weinig waard geweest te zijn.

Aan de andere kant: als eenderde van Europa voor Blatter zou hebben gestemd, moet bijna de helft van de 73 stemmen voor Ali uit de rest van de wereld gekomen zijn. Wat aantoont dat Blatters machtsbasis nog uitsluitend de loyale continenten Azië, Afrika en Oceanië (rond de 110 van zijn 133 stemmen) omvat. Daarmee is de Blatter-afkeer niet langer een strikt Europees-Amerikaans sentiment.

Blatter uitte na zijn herverkiezing felle kritiek op de VS na de arrestatie van zeven FIFA-officials voorafgaand aan het congres in Zürich, na een Amerikaans onderzoek naar corruptie. „Niemand kan mij vertellen dat dit toeval is, deze Amerikaanse aanval twee dagen voor het congres. Dat stinkt.” De 79-jarige Zwitser, die aan zijn vijfde termijn begint, maakt zich geen zorgen over verder onderzoek van opsporingsautoriteiten.

Over Platini’s harde opstelling voor het congres zei Blatter in een interview met de Zwitserse tv: „Ik vergeef iedereen, maar ik vergeet niets.”